Кой е Васил Терзиев - съоснователят на Telerik, който става кандидат за кмет на София

Васил Терзиев ще е кандидатът за кмет на София, подкрепен от ПП, ДБ и "Спаси София" - позиция, от която става водещ конкурент за смяна на 18-годишното управление на ГЕРБ в столицата.

Терзиев влиза в политиката за първи път, но е познато име за всеки, който следи българския IT-сектор в последните 15 години.

Той е съосновател на "Телерик" - софтуерната компания, която през 2014 г. беше оценена на 263 млн. долара при сделката за придобиването ѝ от американската Progress.

Роден през 1978 г., Терзиев завършва "Бизнес администрация" в Американския университет в България. През 2002 г. заедно с колегите си Бойко Яръмов, Светозар Георгиев и Христо Косев създава "Телерик", с която започват да произвеждат собствени софтуерни продукти и да ги предлагат както на клиенти в България, така и на големи чуждестранни компании. Към 2007 г. сред тях са гиганти като Boeing, Intel, HP, NASA, и др., а дружеството открива и офис в Съединените щати.

Пробивът им се случва през 2008 г., когато привличат като акционер американския фонд Summit Partners, а шест години по-късно успяват да сключат сделката с Progress - един от първите добри примери за глобално признание на български IT-предприемачи.

Това, с което Терзиев и партньорите му се занимават след излизането си от "Телерик", e да подготвят следващо поколение от специалисти и кадри за все по-големия пазар в България.

Telerik Academy се появява първо като вътрешна структура на компанията им, но днес предлага курсове за всички хора, желаещи да се занимават с програмиране и дигитални услуги - от базово образование на училищно ниво до специализации за професионалисти и свързване на IT-работодатели с потенциални служители.

Васил Терзиев и партньорите му от "Телерик" работят заедно и по бизнес инкубатора за технологични компании Campus X и фонда Eleven. Член е на борда на Endeavor България, която също подпомага млади предприемачи за развитие и растеж на бизнесите им. Терзиев е и инвеститор в първия български "еднорог" - финтех компанията Payhawk.

Терзиев е сред дарителите на "Продължаваме промяната" на изборите през октомври 2022 г., когато е предоставил 50 000 лв. за кампанията им. През лятото на 2022 г. той участва и в протестите срещу свалянето на Никола Минчев като председател на 47 Народно събрание, довело до падането на кабинета на Кирил Петков.

Липсата на политически опит може да се окаже по-малък проблем за кампанията на Терзиев в сравнение с друга информация за миналото му, която беше лансирана в последните седмици.

Бившият депутат и бивш председател на комисията за разкриване на досиетата на Държавна сигурност Методи Андреев критикува ПП-ДБ заради потеклото на кандидата за кмет на София, което според него е тясно свързано със структурите на комунистическите служби - той твърди, че дядото, бащата и чичото на Терзиев са служили в различни нива на ДС.

Васил Терзиев потвърди информацията за миналото на неговия дядо, баща и чичо, които са работили на ръководни или по-ниски позиции в Държавна сигурност.

Той се разграничи еднозначно от репресиите на комунистическия режим.

"Това е изключително голямо престъпление - десетки хиляди хора да ги заличиш. Това нещо не бива никога да се повтаря, това е голям грях и е смазало българския народ. Сега берем плодовете от това. Затова сега не мога да приема с лека ръка как други хора говорят за Народен съд и за разстрели. Смятам, че с делата си съм показал в какво вярвам - свободни, можещи, мислещи хора, които създават по-светло бъдеще", обяви той.

На въпроса дали има нещо, за което да се срамува от действията на роднините си в ДС, той отговори: "Не, поне за тези, за които знам какво са правили".

Дядо му е бил началник в Трето управление, военно контраразузнаване, покойник от 1992 г. Терзиев каза, че не е водил разговори с него за това какво е правил, но заяви, че е възпитан в различни ценности от своите родители.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024