Кой е Захар Прилепин - писателят-националист, който "обикна" Путин след окупацията на Крим

47-годишният националист Захар Прилепин, чийто автомобил беше взривен на 6 май, има дълга история - започва кариерата си в полицията, впоследствие се развива като писател, командва сепаратистки батальон в Донбас, а доскоро беше депутат в Държавната дума.

Прилепин (който се ражда с името Евгений, през 1975 г.) учи в Школата на МВР в Нижний Новгород и работи в т.нар. мобилен отряд за специално предназначение ОМОН - това са униформените служители, които са изпращани на протести и други масови събирания, а под предлога за опазване на обществения ред често прилагат физическо насилие или арестуват участващите.

През 90-те години Прилепин участва във войната в Чечня и често пътува на командировки в Северен Кавказ. Паралелно със службата в полицията - той започва да учи филология, а след като се дипломира, напуска службите за сигурност.

Прилепин започва да се утвърждава като журналист, публицист и писател. През 2006 г. излиза един от най-известните му романи "Санкя", посветен на "съвременните революционери". Главният му герой е активист на крайно лявонационалистическа група - смята се, че историята е вдъхновена от близостта му до националболшевишката партия на Едуард Лимонов "Другая Россия" (забранена през 2007).

Захар Прилепин участва в митинги на Лимонов, а междувременно става съосновател на друго движение - "Народ" - в което през 2007 г. си партнира с... Алексей Навални.

Първоначално Прилепин се причислява към опозицията на Путин, като през 2010 г. казва, че "Путин е системата, а трябва да сменим цялата система. Нужно ни е отворено политическо пространство и изваждане на страната от политическия лед. За това са необходими свободен парламент, дискусия, независима преса".

Всичко обаче се променя през 2014, когато Путин анексира украинския полуостров Крим.

Захар Прилепин внезапно променя отношението си към властта и заявява, че "повече няма ни най-малки намерения за конфронтация" с президента.

Нещо повече: през 2015 г. той заминава за Донбас, където става съветник на ръководителя на самозваната Донецка народна република Александър Захарченко, съобщава "Медиазона".

През 2016 Прилепин става зам.-командир на батальон в сепаратистката украинска област, а срещу него Киев образува разследване за съучастие в терористична дейност. Самият Захар Прилепин разказва в свое интервю, че неговият батальон е отговорен за най-големия брой жертви по време на бойните действия срещу украинската армия и настоява да се знае, че именно той е отговарял за ръководството на подразделението, оставило "много хора мъртви, непогребани".

Две години по-късно Прилепин се присъединява към основания от Путин "Общоруски народен фронт" - казионна организация, която уж би трябвало да следи за правилното управление на държавата и борбата с корупцията.

През 2019-2020 Захар Прилепин създава нова партия на име "За истината", която скоро след това се влива в националистическата формация на Сергей Миронов "Справедлива Русия". Тогава той е избран и за съпредседател на партията.

От февруари 2022 г. Захар Прилепин е под санкциите на ЕС заради подкрепата си за войната в Украйна.

Извън личното си участие в окупираните зони в последните месеци, той става инициатор и на "Група за разследване на антируските действия" в сферата на културата.

Основната цел на групата на Прилепин е да прави "списъци с агенти" - т.е. хора на изкуството, които се противопоставят открито на военната инвазия в Украйна.

Четири месеца преди джипът му да бъде взривен, Прилепин решава да стане доброволец в Росгвардия и да участва във войната в Украйна. Женен е и има две дъщери и двама сина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024