Кой не иска "Възраждане" за съюзник в европейската крайна десница

Партия "Възраждане" може да остане без свое европейско семейство след изборите за Европейски парламент през юни. Официалното присъединяване на формацията на Костадин Костадинов към крайнодесния блок в ЕП е под въпрос заради опасенията на част от партиите в него за твърде близките връзки на българската партия с Москва.

Според публикация на Le Monde на 28 февруари лидерите на представената в Европейския парламент партия "Идентичност и демокрация" са решили конференцията на крайнодесните партии в ЕС, която "Възраждане" планираше да проведе в София на 12 април, да бъде отменена, докато се реши ще може ли "Възраждане" да стане част от това политическо семейство вота.

Членове на "Идентичност и демокрация" са италианската "Ла Лига" на Матео Салвини, френската "Национален сбор" на Марин Льо Пен, германската "Алтернатива за Германия" на Тино Крупула и нидерландската "Партия на Свободата" на Герд Вилдерс.

Основната съпротива към присъединяването на партията на Костадинов към "Идентичност и демокрация" идва от Франция, където Марин Льо Пен е поставена в ситуация едновременно да отрича близост с режима на Путин и в същото време да приема негови последователи за свои съюзници в европейския десен блок.

"Въпреки че дебатът за Украйна не е водещ в дневния ред на френските политици, лидерът на крайнодясното движение усеща, че той ще се завърне в оставащите по-малко от 100 дни от европейските избори на 9 юни и че няма смисъл да дава обяснения на онези, които като премиера Габриел Атал, виждат привържениците на Льо Пен като "войските на Путин" във Франция, " пише Le Monde.

Освен че са настроени враждебно към мигрантите и европейската интеграция, снизхождението към режима в Кремъл е другата обща черта на бъдещата група "Идентичност и демокрация". В момента тя е на шесто място по големина в Европейския парламент, но амбициите ѝ са да стане трета политическа сила на изборите през юни.

Формацията вече си осигури подкрепата на крайнодесни движения от България и Словакия, смятани за наставлявани от Кремъл. В същото време "Алтернатива за Германия" и Австрийската партия на свободата - основни партньори на Льо Пен, продължават да поддържат близки връзки с Москва.

Само преди стана ясно, че трима депутати от "Възраждане" се оказаха на необявена визита в Москва навръх втората годишнина от руската инвазия в Украйна. Те се появиха на "Форум на поддръжниците на борбата със съвременните практики на неоколониализма", организиран от партията на Путин "Единна Русия", а целта на посещението им била укрепване на връзките между България и Русия.

Близостта с Кремъл на тези партии притеснява част от ръководството на партията на Льо Пен, които вече не искат да бъдат представяни като говорителите на Путин във Франция. Притеснения по същата линия - близост с Путин и отказ да се асоциират с режима му, има и сред партиите членки на "Идентичност и демокрация" в Дания и Естония.

Официален лидер на "Национален сбор" в момента е Жордан Барела, който пое поста през ноември 2022 г., когато Льо Пен заяви, че занимава основно с парламентарната група.

Той е част от групата "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент и също като лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов е известен с хомофобските и антисемитските си провокации, а през декември 2023 е на една сцена с Бардела по време на събитие на "Идентичност и демокрация" във Флоренция, припомня изданието.

На същата сцена тогава бяха още италианският вицепремиер Матео Салвини, който е лидер на крайнодясната партия "Ла Лига", Тино Хрупала от германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия", а наскоро спечелилият изборите в Нидерландия Герд Вилдерс се включи по видеовръзка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024