Катастрофата на македонския автобус на АМ "Струма" освети серия от проблеми, свързани както с проектирането на проблемната отсечка от магистралата, така и с неадекватната й поддръжка. 

Автомобилният състезател Димитър Илиев направи нагледен анализ, от който се вижда, че маркировката е изтъркана или подвежда шофьорите, предупредителните знаци липсват, светлоотразителните елементи липсват или са закрити от рекламни лепенки.

Табелата, която би трябвало да предупреждава за предстоящо отклонение от магистралата за чешма, e лежала край пътя от 7 месеца, без никой да обърне внимание на падането й. 

Правят впечатление и изтриванията по защрихованата маркировка край "острова", който огражда отбивката от активната лента на АМ "Струма" при 30 км, от които може да се съди, че шофьорът на автобуса съвсем не е единственият водач, който се е отклонявал близо до мантинелите вдясно. 

Състезателят Димитър Илиев: Маркировката на участъка от АМ "Струма" е неадекватна (видео)

"Аз съм имал поне 5-6 близки разминавания с тази мантинела от вероятно 1000 преминавания. Знам я, че е там, знам, че има проблем в тъмното да преценя разстоянието между нея и платното и въпреки това ми се е случвало да минавам през защрихованото", потвърждава и бизнесменът Димитър Ганчев, който посочва, че минава през този маршрут всяка вечер. 

Проблемите се виждат и във видеозапис, направен от шофьор само ден и половина преди фаталния инцидент.

АМ "Струма" се стопанисва от областните управления на АПИ, а ремонтно-възстановителните работи са възложени на държавната "Автомагистрали" ЕАД с договор от края на 2026 г. Дружеството е във фокуса на серия от проверки заради авансовите разплащания с подизпълнители - най-вече заради схемата с парите за строителството на 6 лота на "Хемус". 

Вторият проблем с "Автомагистрали" са именно договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската мрежа, по които АПИ е разполагала само с 380 млн. лв. за цялата година, но са били договорени дейности за над 1 млрд. лв. 

Във вторник ГЕРБ обвиниха служебния кабинет за това, че маркировката на проблемния участък на АМ "Струма" е трябвало да се подмени през 2021 г по задание на АПИ, но това не е направено заради "спряната поддръжка на пътищата".

Договорът за маркировката на АМ "Струма" е с "Битулайт 2018" ("Битулайт ООД и "Беличански къщи" ЕООД) и е подписан през януари 2021 г. за петгодишен срок. Според справка в сайта на АПИ сдружението е трябвало да полага хоризонталната маркировка на републиканските пътища в Югозападен район - вкл. облаастите Благоевград, Кюстендил, Перник и София. 

Мениджърът на "Битулайт" Антон Тасков казва пред "24 часа", че до юли 2021 г. е доставил светлоотразителна боя за 600 000 лв. за този участък от АМ "Струма". 

Възлагането на обновяването на маркировката е станало на 21 април, но не е изпълнено - с изключение на обновяване на разделителната линия между активната и изпреварващата лента в района на катастрофата преди седмица (по данни на АПИ за "24 часа"). 

В сайта на "Автомагистрали" може да се види, че текущи ремонти или полагания на маркировка са продължили да се изпълняват и по време на мандата на служебния кабинет. От държавната компания все още не са дали публична информация след катастрофата, защото тече вътрешно разследване.  

Договорът за доставката и монтажа на мантинели в Югозападен регион е сключен от АПИ през 2018 г. със сдружението "Пътна безопасност - Югозапад", в което влизат "Ел Те Ай" АД София и "КМВ-системи за пътна безопасност" ООД, Перник. Срокът на изпълнението му е 4-годишен.

Сдружението е било единствeният кандидат за обособената позиция, по която са договорени 6,7 млн. лв. без ДДС. През лятото на 2021 г. обаче служебното ръководство на МРРБ открива, че договорът с "Пътна безопасност - Югозапад" вече е надвишен многократно спрямо първоначалната си стойност. По данни на "Медиапул" от АПИ по него са изпълнени дейности за над 59 млн. лв., а са разплатени над 21,7 млн. лв. 

Проблемът става ясен, когато идва време за поставянето на мантинели и маркировка по отсечка между Владая и Драгичево, а АПИ изпада в ситуация, в която не може да реши дали да продължи да надплаща по стария договор и да наруши закона, или да забави пускането в експлоатация на новоремонтираното трасе. 


Фаталният автобус е бил без лиценз за международен превоз, отнемат разрешителното на компанията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект