Катастрофата на македонския автобус на АМ "Струма" освети серия от проблеми, свързани както с проектирането на проблемната отсечка от магистралата, така и с неадекватната й поддръжка.

Автомобилният състезател Димитър Илиев направи нагледен анализ, от който се вижда, че маркировката е изтъркана или подвежда шофьорите, предупредителните знаци липсват, светлоотразителните елементи липсват или са закрити от рекламни лепенки.

Табелата, която би трябвало да предупреждава за предстоящо отклонение от магистралата за чешма, e лежала край пътя от 7 месеца, без никой да обърне внимание на падането й.

Правят впечатление и изтриванията по защрихованата маркировка край "острова", който огражда отбивката от активната лента на АМ "Струма" при 30 км, от които може да се съди, че шофьорът на автобуса съвсем не е единственият водач, който се е отклонявал близо до мантинелите вдясно.

Състезателят Димитър Илиев: Маркировката на участъка от АМ "Струма" е неадекватна (видео)

"Аз съм имал поне 5-6 близки разминавания с тази мантинела от вероятно 1000 преминавания. Знам я, че е там, знам, че има проблем в тъмното да преценя разстоянието между нея и платното и въпреки това ми се е случвало да минавам през защрихованото", потвърждава и бизнесменът Димитър Ганчев, който посочва, че минава през този маршрут всяка вечер.

Проблемите се виждат и във видеозапис, направен от шофьор само ден и половина преди фаталния инцидент.

АМ "Струма" се стопанисва от областните управления на АПИ, а ремонтно-възстановителните работи са възложени на държавната "Автомагистрали" ЕАД с договор от края на 2026 г. Дружеството е във фокуса на серия от проверки заради авансовите разплащания с подизпълнители - най-вече заради схемата с парите за строителството на 6 лота на "Хемус".

Вторият проблем с "Автомагистрали" са именно договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската мрежа, по които АПИ е разполагала само с 380 млн. лв. за цялата година, но са били договорени дейности за над 1 млрд. лв.

Във вторник ГЕРБ обвиниха служебния кабинет за това, че маркировката на проблемния участък на АМ "Струма" е трябвало да се подмени през 2021 г по задание на АПИ, но това не е направено заради "спряната поддръжка на пътищата".

Договорът за маркировката на АМ "Струма" е с "Битулайт 2018" ("Битулайт ООД и "Беличански къщи" ЕООД) и е подписан през януари 2021 г. за петгодишен срок. Според справка в сайта на АПИ сдружението е трябвало да полага хоризонталната маркировка на републиканските пътища в Югозападен район - вкл. облаастите Благоевград, Кюстендил, Перник и София.

Мениджърът на "Битулайт" Антон Тасков казва пред "24 часа", че до юли 2021 г. е доставил светлоотразителна боя за 600 000 лв. за този участък от АМ "Струма".

Възлагането на обновяването на маркировката е станало на 21 април, но не е изпълнено - с изключение на обновяване на разделителната линия между активната и изпреварващата лента в района на катастрофата преди седмица (по данни на АПИ за "24 часа").

В сайта на "Автомагистрали" може да се види, че текущи ремонти или полагания на маркировка са продължили да се изпълняват и по време на мандата на служебния кабинет. От държавната компания все още не са дали публична информация след катастрофата, защото тече вътрешно разследване.

Договорът за доставката и монтажа на мантинели в Югозападен регион е сключен от АПИ през 2018 г. със сдружението "Пътна безопасност - Югозапад", в което влизат "Ел Те Ай" АД София и "КМВ-системи за пътна безопасност" ООД, Перник. Срокът на изпълнението му е 4-годишен.

Сдружението е било единствeният кандидат за обособената позиция, по която са договорени 6,7 млн. лв. без ДДС. През лятото на 2021 г. обаче служебното ръководство на МРРБ открива, че договорът с "Пътна безопасност - Югозапад" вече е надвишен многократно спрямо първоначалната си стойност. По данни на "Медиапул" от АПИ по него са изпълнени дейности за над 59 млн. лв., а са разплатени над 21,7 млн. лв.

Проблемът става ясен, когато идва време за поставянето на мантинели и маркировка по отсечка между Владая и Драгичево, а АПИ изпада в ситуация, в която не може да реши дали да продължи да надплаща по стария договор и да наруши закона, или да забави пускането в експлоатация на новоремонтираното трасе.


Фаталният автобус е бил без лиценз за международен превоз, отнемат разрешителното на компанията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.