Снимка: © Видеото от април 2021 показва, че табелата за чешма след 500 метра е стояла там, където би трябвало да бъде. На кадрите от Google Maps от май 2021 г., тя вече липсва. Илиев обръща внимание, че знакът е паднал на земята зад мантинелата и не е поправен 7 м.

Неадекватна и изтъркана маркировка, липсващи предупредителни знаци, остарели светлоотразителни елементи и една табела, която e лежала край пътя от 7 месеца, без никой да обърне внимание на падането й - това показва анализът на Димитър Илиев за отсечката от АМ "Струма", при която се случи тежката автобусна катастрофа на 23 ноември.  

Известният автомобилен състезател е направил преглед на състоянието на пътния участък, като използва изображението й в Google Maps, датиращо от месец май 2021 г., свои архивни записи от април 2021 г. и актуални снимки на мястото на катастрофата. 

Илиев проследява всички знаци и хоризонтални маркировки в разстояние от няколкостотин метра пред мястото на инцидента, за да покаже конфликтните точки на пътя. 

Задължително е на 500 метра преди отбивка за отдих или чешма да има оповестяване на тази зона - в нощта на катастрофата обаче такъв знак обаче е стоял само непосредствено преди самата отбивка, която визуално е "скрита" от очите на водачите заради завоя на магистралата и високия скален масив.

Преди влизането в завоя аварийната лента на магистралата свършва и внезапно преминава в прекъсната линия. 

"Това чисто логически би означавало, че магистралата става в три ленти. Като всеки шофьор, който спазва правилника за движение, човекът най-вероятно е минал в най-дясната лента", казва Илиев. Веднага след това идва табела "Кулата - 129 км", която също не предупреждава, че предстои отбивка. 

Автомобилистът обръща внимание, че маркировката е слаба, изтъркана и не е светлоотразителна. На стотина метра преди завоя се появяват и остатъци от двойна непрекъсната линия, която според Илиев трудно би могла да бъде забелязана в условията на дъждовна нощ. 

"Единственото нещо, по което се ориентираме къде сме позиционирани на пътя, е размазаният силует на мантинелата вдясно от нас, чиито светлоотразителни елементи са в окаяно състояние и отдавна са загубили своя ефект. Буквално на самия изход изскача предупредителния знак за място за отдих и стотни от секундата след това - неясна маркировка с разделителен знак Г11 и C6.3, който обаче се оказва точно пред него", казва състезателят. 

Върху знака е залепена и рекламна обява за тегличи, която допълнително намалява ефекта на светлоотразяването. Врязването в мантинелата вероятно е причинило щети по автобуса, при които шофьорът е изгубил контрол. 

Интересното е, че Димитър Илиев е открил свои лични записи от април 2021 г., когато той шофира в същия участък. 

Видеото му показва достатъчно ясно, че табелата за предстояща чешма след 500 метра е стояла там, където би трябвало да бъде. На кадрите от Google Maps, заснети месец по-късно, тя вече липсва. Илиев обръща внимание, че знакът всъщност е паднал на земята зад мантинелата на пътя.  "Съмненията ми за съжаление се оказаха вярни - знакът си лежи зад мантинелата и никой от май месец досега не е забелязал неговото отсъствие", казва Димитър Илиев, като настоява разследващите да обърнат внимание на този детайл. 


Кой отговаря за мантинелите и маркировката на АМ "Струма"

Видео от мястото на фаталния инцидент на "Струма": Липсва ясно обозначена маркировка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление

Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

ДБ обвини финансовия министър Валери Белчев, че залага разходи, които не са одобрени от бъдещия кабинет