Състезателят Димитър Илиев: Маркировката на участъка от АМ "Струма" е неадекватна (видео) Снимка: © Видеото от април 2021 показва, че табелата за чешма след 500 метра е стояла там, където би трябвало да бъде. На кадрите от Google Maps от май 2021 г., тя вече липсва. Илиев обръща внимание, че знакът е паднал на земята зад мантинелата и не е поправен 7 м.

Неадекватна и изтъркана маркировка, липсващи предупредителни знаци, остарели светлоотразителни елементи и една табела, която e лежала край пътя от 7 месеца, без никой да обърне внимание на падането й - това показва анализът на Димитър Илиев за отсечката от АМ "Струма", при която се случи тежката автобусна катастрофа на 23 ноември.

Известният автомобилен състезател е направил преглед на състоянието на пътния участък, като използва изображението й в Google Maps, датиращо от месец май 2021 г., свои архивни записи от април 2021 г. и актуални снимки на мястото на катастрофата.

Илиев проследява всички знаци и хоризонтални маркировки в разстояние от няколкостотин метра пред мястото на инцидента, за да покаже конфликтните точки на пътя.

Задължително е на 500 метра преди отбивка за отдих или чешма да има оповестяване на тази зона - в нощта на катастрофата обаче такъв знак обаче е стоял само непосредствено преди самата отбивка, която визуално е "скрита" от очите на водачите заради завоя на магистралата и високия скален масив.

Преди влизането в завоя аварийната лента на магистралата свършва и внезапно преминава в прекъсната линия.

"Това чисто логически би означавало, че магистралата става в три ленти. Като всеки шофьор, който спазва правилника за движение, човекът най-вероятно е минал в най-дясната лента", казва Илиев. Веднага след това идва табела "Кулата - 129 км", която също не предупреждава, че предстои отбивка.

Автомобилистът обръща внимание, че маркировката е слаба, изтъркана и не е светлоотразителна. На стотина метра преди завоя се появяват и остатъци от двойна непрекъсната линия, която според Илиев трудно би могла да бъде забелязана в условията на дъждовна нощ.

"Единственото нещо, по което се ориентираме къде сме позиционирани на пътя, е размазаният силует на мантинелата вдясно от нас, чиито светлоотразителни елементи са в окаяно състояние и отдавна са загубили своя ефект. Буквално на самия изход изскача предупредителния знак за място за отдих и стотни от секундата след това - неясна маркировка с разделителен знак Г11 и C6.3, който обаче се оказва точно пред него", казва състезателят.

Върху знака е залепена и рекламна обява за тегличи, която допълнително намалява ефекта на светлоотразяването. Врязването в мантинелата вероятно е причинило щети по автобуса, при които шофьорът е изгубил контрол.

Интересното е, че Димитър Илиев е открил свои лични записи от април 2021 г., когато той шофира в същия участък.

Видеото му показва достатъчно ясно, че табелата за предстояща чешма след 500 метра е стояла там, където би трябвало да бъде. На кадрите от Google Maps, заснети месец по-късно, тя вече липсва. Илиев обръща внимание, че знакът всъщност е паднал на земята зад мантинелата на пътя. "Съмненията ми за съжаление се оказаха вярни - знакът си лежи зад мантинелата и никой от май месец досега не е забелязал неговото отсъствие", казва Димитър Илиев, като настоява разследващите да обърнат внимание на този детайл.


Кой отговаря за мантинелите и маркировката на АМ "Струма"

Видео от мястото на фаталния инцидент на "Струма": Липсва ясно обозначена маркировка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024