"Кой съм аз?": Новогодишната реч на Володимир Зеленски

Новогодишните речи на държавни лидери рядко се превръщат в хит за социалните мрежи. В Украйна обаче този формат на (еднопосочно) общуване между президента и публиката има по-специално значение. Особено след новогодишната нощ на 2019 г., когато поздравителният адрес на един актьор успя да измести по популярност речта на тогавашния държавен глава Петро Порошенко.

Актьорът, разбира се, е Володимир Зеленски - по това време известен най-вече с ролята си на учителя по история Василий Голобородко, който става президент на Украйна по щастлива случайност в сюжета на сериала "Слуга на народа". На 31 декември 2018 г. срещу 1 януари 2019 г. Зеленски обяви истинските си намерения да влезе в политиката и да се кандидатира за поста на Порошенко. На изборите през лятото сценарият от комедийния сериал се превърна в действителност, а първата година от мандата на Зеленски премина между преговори с Владимир Путин за размяна на затворници и въвличане в мащабен политически скандал, който доведе до импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп.

Затова новогодишното поздравление на Володимир Зеленски - първото от началото на управлението му и второ в "ролята" на президент - беше проследено с интерес както в страната, така и навън. Очакванията за оригинален подход и послание се оказаха напълно оправдани.

"Кой съм аз?"

Самият Зеленски започва речта си с ирония към институционалните клишета и склонността на президентските текстописци да заливат публиката с неразбираеми термини, чиято цел е "да ни убедят, че всъщност сме започнали да живеем по-добре, просто засега още не сме го забелязали".

Днес обаче ще е по-различно, казва той, и призовава всеки от зрителите в новогодишната нощ да отговори сам за себе си на въпроса "Кой съм аз", като изброява десетки различни профили на украинци от всички краища на страната - от университетите на Киев до окупирания Донбас - с различни професии, амбиции и планове за бъдещето.

"Кой съм аз? Президент на Украйна, успешен адвокат, обикновена домакиня, студент по философия от "Могилянка", агроном от Черкаската област? Този, който от 10 години живее в чужбина и обича Украйна в интернет? Този, който изгуби всичко в Крим и започна от нулата в Харков? IT-специалист, който мечтае да избяга от страната? Или пленник, който мечтае да се върне у дома?.. Кой съм аз? Онзи, който плаща данъци? Който отнема предимството на пътя? Който гледа куче вкъщи? Червенокос? Мюсюлманин? Онзи, който има увреден слух? Който ненавижда маслини? Либерал? Отличник? Онзи, който не е гледал Game of Thrones? Сангвиник? Веган? Козирог? Онзи, който не отстъпва място в метрото? Кръводарител? Кои сме ние? 73-те процента, които избраха президента? 25-те процента, които не го приемат? Или онези, които не отидоха да гласуват?", пита Зеленски в посланието си.

"Това е всеки един от нас. Това са украинците. Такива, каквито са. Не са идеални и не са светци. Защото са просто хора. Живи. Със своите недостатъци и проблеми. Но в нашите паспорти не пише "правилен" или "неправилен" украинец. Няма ред за "патриот", "малорос" (подигравателно обръщение на руснак към украинец), "ватник" (интернет-meme, обозначаващо противниците на Русия), или "бандеровец" (символ за украинските националисти). Там е записано "гражданин на Украйна", който има права и задължения".

Той продължава с изброяване на моментите, в които всеки член на раздираното от непрекъснати вътрешни конфликти общество се е чувствало единно в позитивната си емоция.

"Еднакво се радвахме, когато нашите се класираха на Евро 2020. Еднакво се усмихваме, когато вървим по равен път. Еднакво се радваме на раждането на първото си дете. И няма значение дали е момче или момиче. Щастливи сме, ако сме влюбени. Независимо дали сме в Славянск или в Дрогобич. Кръстовете на гробовете на нашите войници в Тернопол и в Кривой рог не се състезават по патриотизъм. А когато се върнаха нашите моряци и нашите пленници, всички плакахме от щастие: и украиноезичните, и рускоговорящите. И обикновената домакиня. И успешният адвокат. И президентът на Украйна", казва той.

"Да се научим да живеем във взаимно уважение в името на бъдещето на нашата страна. Все пак си го представяме еднакво: успешна и процъфтяваща държава, където няма война. Страна, която си връща своите хора и своите територии. Където няма значение как се казва една улица, защото е осветена и асфалтирана. Където няма разлика пред кой паметник ще чакаш момичето, в което си влюбен. Ако виждаме бъдещето еднакво, то трябва да ни обединява", казва Володимир Зеленски.

На финала на речта си той пожелава на своите сънародници "да си починат добре, да се наспят, да не преяждат и разбира се, леко и приятно главоболие на сутринта".

"И нека да помним, че да обичаш Украйна, означава да обичаш всички украинци, независимо в кой край на страната са се родили", завършва новогодишното пожелание на президента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024