Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Платформата за наблюдатели и застъпници на изборите "Ти броиш" е получила над 20 000 фалшиви записвания за доброволци само за няколко дни.

Атаката е започнала в периода, в който "Ти броиш" набира желаещи да станат валидатори на резултатите от протоколите от около 12 000 секции в страната.

"Между 13 и 16 март от общо 45 IP адреса бяха направени 7347 регистрации. Най-голям брой - малко над 6000, бяха направени на 14 март от общо 35 IP адреса. Проверка на експертите на “Ти броиш” показа, че едва 25% от ЕГН-тата при първата атака са валидни, а при втората ЕГН-тата масово бяха валидни, макар че подадените имена не им съответстваха. При продължаващото вътрешно разследване се установиха някои от реалните личности, с чиито лични данни се е случила злоупотребата", се казва в съобщение на "Ти броиш".

Екипът им съобщава, че са взети мерки и е ограничена възможността за въвеждане на фалшиви данни, но атаката продължава и в момента.

"Проверката и валидирането на всеки един от тези записи затруднява работата на екипите ни и това наложи допълнителни усилия за обработване на цялата постъпила информация”, казва Александра Асенова, координатор в "Ти броиш".

Платформата търси още 800 желаещи да станат валидатори на резултатите от протоколите. Те трябва да проверяват за грешки книжата от изборните секции, които застъпниците по места ще им изпращат. След това ги публикуват през сайта на "Ти броиш".

“През последните седмици екипът ни работи почти денонощно, за да адаптира платформата към новите изисквания на Изборния кодекс и закъснялата документация от ЦИК. След промените в закона се налага да повторим упражнението с още по-голяма доза внимание и мотивация”, казва Асенова.

ГЕРБ, БСП и ДПС решиха да върнат хартиените бюлетини като метод за гласуване наравно с машините, което рискува да усложни значително отчитането на вота в сравнение с последните парламентарни избори.

"Ти броиш" започна като национална кампания на "Демократична България" през пролетта на 2021 г. и мобилизира хиляди души, които следят за честността на вота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024