Снимка: © Народно събрание

"Винаги съм се ръководила от убеждението си, че политика се прави с ум и сърце, а не с лакти, зъби и нокти. И ако липсата на ум може да бъде компенсирана по един или друг начин, то липсата на сърце – никога. Днес не Ви казвам „Сбогом“, защото казвам „Сбогом“ единствено и само на собствените си илюзии" - с тези думи Виктория Василева сложи предсрочен край на мандата си като народен представител от ИТН.

Ходът ѝ изненада мнозина - досега Василева имаше водеща роля както в партийната организация, така и в структурата на парламентарната група. Самата тя твърди, че решението ѝ не нито неочаквано, нито шокирано за "хората, които я познават".

И ако Василева получи поздравления за работата си едновременно от хора като Десислава Атанасова (ГЕРБ), Христо Иванов (ДБ), Кристиан Вигенин (БСП) и Йордан Цонев (ДПС), Тошко Йорданов и Станислав Балабанов не отдадоха чест с ръкопляскания след края на речта ѝ. Йорданов все пак ѝ благодари за съвместната работа, но използва случая само да атакува шестимата си бивши съпартийци, които решиха да останат независими депутати заради несъгласие с политиката на ИТН.

В началото на юни Василева беше сред "заподозрените" отцепници от партията на Слави Трифонов. В крайна сметка тя не се присъедини към бившите си колеги, а продължи членството си в парламентарната група. Гласува "за" отстраняването на Никола Минчев като председател на Народното събрание и "за" вота на недоверие. Присъствието ѝ на срещите на недоволните от ИТН с представители на ПП обаче явно е било знак за преждевременния край на работата ѝ в парламента.

Кой напусна ИТН след оттеглянето на подкрепата за кабинета "Петков"

Василева беше един от малкото хора в ИТН с предходен политически опит при влизането на партията в 45 Народно дъбрание.

Политическата ѝ кариера тръгва от младежката формация на СДС, където заема и ролята на главен секретар. Тя е била депутат на партията в 38-ото Народно събрание (1997-2001).

С този опит тя помага първо със събиране на подкрепа за референдума на "Шоуто на Слави" през 2015-2016 г., а после и за изграждането на структурите на ИТН и се превръща в главен секретар на партията и един от най-близките хора на Слави Трифонов.

В 45 и 46 Народно събрание Виктория Василева беше зам.-председател на парламента, докато той беше оглавяван от Ива Митева.

Василева имаше ключова роля при реденето на листите за изборите, на които ИТН спечели парламентарно представителство - процес, който не беше лишен от сериозни проблеми.

Между февруари и май 2021 г. областните координатори на партията от Плевен и Кюстендил публично се разграничиха от партийното ръководство заради кадрови смени в последния момент или заради блокирана възможност за депутатски мандати при разместванията след изборите.

Един от странните случаи беше рокадата на кандидат-депутати в Кюстендил (където Василева беше водач на листа), довела до вкарването в Народното събрание на Никола Кръстев - син на собственика на компанията "Олинеза". Отново без обяснения - Николай Радулов беше накаран да се оттегли като депутат в 24 МИР-София, за да може да освободи място за Антон Адамов - един от инвеститорите в комплекса "Делта хил", в който живее Слави Трифонов. В момента Адамов е член на ръководството на "Булгаргаз".

По-късно Николай Радулов все пак влезе в 47 Народно събрание и беше част от преговорния екип на ИТН с "Продължаваме промяната" по вътрешна сигурност заедно с Виктория Василева.

През юни 2022 г., когато Радулов се отцепи от групата на ИТН, той разказа, че се познава с Василева от години - тя е била негова студентка, като и в момента учи магистратура при него.

Виктория Василева беше зам.-председател на ПГ на ИТН, оглавявана от Тошко Йорданов. Членуваше и в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и в Комисията по външна политика. Едно от последните ѝ гласувания във Външната комисия беше против подкрепата за френското предложение за Северна Македония.

Участва и във временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно газопроводи за пренос на природен газ от Руската федерация "Южен поток" и "Турски (Балкански) поток" и причините за забавянето на проекта IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Вълнуващата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо