Ярослава Махучих - момичето с плитките, което чупи рекорди и говори за войната Снимка: © Getty Images

Тя е на 22 години и вече се записа в историята на леката атлетика. Украинката Ярослава Махучих счупи недостижимия от 37 години рекорд на Стефка Костадинова във високия скок - преодоля 2,10 метра - със сантиметър повече от българката. Направи го от първия си опит на турнира от Диамантената лига в Париж - дни преди началото на Олимпийските игри във френската столица.

Махучих, която е считана за една от най-красивите жени в леката атлетика, започва да участва в големи състезания през 2016 г. Тренира под ръководството на треньорката си Татяна Степанова от 13-годишна възраст.

Младата състезателка си има и ритуал - сплита косата си на плитки при всяко свое участие в турнир - в началото за да ѝ е удобно, но постепенно навикът ѝ се превърнал в суеверие за успех.

За разлика от Степанова, която редовно придружава Махучих на състезания по целия свят, родителите на украинката никога не са я гледали на живо.

Преди да се спре на дисциплина висок скок, Ярослава се състезава в спринтове и бягане с препятства, придружавала и сестра си на уроци по карате. Украинката е и страстен читател на фентъзи романи, но любимата ѝ книга е „Излейте сърцето си в него: Как Starbucks изгради компания One Cup a Time“ от Хауърд Шулц.

В свободното си време доброволства в приюти за животни. Има котка с името Лара.

„Като Лара Крофт, защото котката ми също обича различни приключения. Предишната ми котка беше много нежна и винаги спеше с мен. Лара има различен характер, но понякога ми позволява да я галя", казва с усмивка Махучих.

Следвайки стъпките на своя треньор, наскоро Махучих записа да следва физическо възпитание, водена от мечтата след време да преподава.

Последните години за Махучих са трудни, но това няма нищо общо със спорта. Има общо само с войната, която Русия води срещу страната ѝ.

На 24 февруари 2022 г. Ярослава се събужда около 4:30 ч. от звука на взривове, артилериен огън и стрелба. Русия е нападнала родината ѝ. Заради започналите военни действия състезателката е принудена да избяга от родния си град Днипро. Описва и пътувенето - "през експлозии, пожари и сирени за въздушна опасност", със "стотици телефонни обаждания и множество смени на маршрута".

Предстоят ѝ състезания, но нито може да тренира нормално, нито да мисли за това.

"В продължение на дни се криех в мазетата от експлозиите. После някак успях да прекося границата с една кола. Главата ми съвсем се побърка", разказва тя пред "Шпигел".

Въпреки всичко - след тридневното бягство от войната и изминати над 2000 км, тя стига до Белград, Сърбия, където се провежда Световно първенство по лека атлетика в зала. Това се случва през март 2022 г. - няма и месец след началото на инвазията. Атлетката не само участва, а взима злато за Украйна. Казва, че изобщо не е знаела как се успее да дори да стигне, но добавя: "Мислех си - това е нашият шанс да говорим за войната. А златото привлича най-много внимание".

Махучих открито говори за ролята, която украинският спорт може да изиграе, за да даде надежда на онези, които се борят за оцеляването на Украйна.

"Всички ние се борим за нашия народ, за нашите войници. Искаме да покажем на всеки човек по света, че ще продължим да се борим, че войната в Украйна не е приключила, за съжаление. Трябва да се борим във всяка област, за да покажем, че Украйна е най-силна", каза тя миналия месец, след като защити европейската си титла.

Подобно на почти всички елитни спортисти в страната си, тя е принудена да тренира в чужди държави. След Сърбия отива в Германия. Същата 2022 г. печели сребро на световен турнир в Орегон, САЩ, злато от европейско първенство в Мюнхен, изравнява националния рекорд на Украйна във високия скок по време на Диамантената лига в Брюксел - тогава скача 2,05 м.

Следва нова световна титла през 2023 г. и още много медали.

Докато дойде историческият момент с счупения рекорд на Контадинова. В навечерието на Олимпиадата много анализатори вече прогнозират и потенциалния ѝ успех на най-голямото спортно събитие в света, което започва на 26 юли.


Легендарният рекорд на Стефка Костадинова беше подобрен от украинката Ярослава Махучих


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди унгарци излязоха на протест в защита на свободата на медиите

Демонстрацията беше организирана от най-изявения унгарски опозиционер Петер Магяр

15:05 - 06.10.2024
Живот

Актьорът Киану Рийвс вече е и професионален състезателен пилот

В събота той направи своя успешен дебют в Toyota GR Cup на известна писта в Индианаполис

11:53 - 06.10.2024
Пътуване

Популярна авиокомпания забрани пейджъри и уоки-токита в самолетите си

При неочакваните взривове на устройства в Ливан и Сирия загинаха над 30 души, а повече от 3000 бяха ранени

09:39 - 06.10.2024
Технологии

HUAWEI WATCH Ultimate Green Edition: Перфектната комбинация от стил, голф и приключение

Емблематичния нов модел, с нови голф функции и подобрен Expedition режим, Ексклузивният зелен цвят загатва за съчетаването на най-доброто от природата и функциите, намиращи се на китката ви.

09:20 - 06.10.2024
Технологии

Още не вярвате в онлайн пазаруването - да опитаме да ви убедим

Най-досадните неща във физическото пазаруване са реденето на опашка и мъкненето на торбите. Kolichka.bg има решението.

09:19 - 06.10.2024