Местна лидерка на ДПС: "Всички си задават въпроса какво се случва в партията" Снимка: © Facebook профил

Измина седмица, откакто в ДПС видимо тече чистка, а от всички страни - ръководство и засегнати, цари мълчание какво точно се случва в партията.

От три дни във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" се появяват декларации на местни структури, които искат намесата на почетния лидер на партията заради действията на ръководството ѝ в лицето на съпредседателя Делян Пеевски.

Единствено общинската лидерка на ДПС в Кричим Сюзан Моллаюсеин обаче се осмели да говори публично.

Пред БНР Моллахюсеин каза, че в ДПС се "търси се причина да се отстранят хора, близки до д-р Ахмед Доган". Затова и местни структури, сред които и нейната, изпращат до него писма с призив да се намеси.

Конкретният повод е сваленото доверие от дългогодишния депутат Рамадан Аталай от областната структура на партията в Пловдив и призивите да напусне Народното събрание, както преди това направи друга ключова фигура - Филиз Хюсменова.

„Смятаме, че решението за сваляне на доверието от Рамадан Аталай е срещу единството на ДПС, а единството е най- важната кауза на Движението. Досега в историята на партията подобни действия не са се случвали и те са много притеснителни за нас. Смятаме, че трябва да има адекватна реакция на случващото се", каза тя.

По думите ѝ се наблюдава "самоуправство, авторитарно управление, заплашвани сме и няма съобразяване с документите, по които трябва да се ръководи партията. Самоуправството е от част от националното ръководство и хората се страхуват". Тя отказа да каже дали заплахите са от Пеевски, но призна, че изпитва страх.

"Всички депесари си задават въпроса какво се случва в партията и очакват почетният председател да излезе с позиция. Това е нашият призив".

Сюзан Моллаюсеин припомни още, че на Националната конференция на партията през февруари хората са гласували за "триединство - почетния председател д-р Ахмед Доган и съпредседателите Делян Пеевски и Джевдет Чакъров".

"Всеки, който си помисли и предприеме действия срещу това триединство трябва да поеме най-тежката политическа отговорност пред електората на ДПС", добави лидерката на ДПС-Кричим. Тя разказа още, че е отстранена от поста си, но с "хвърчащ лист без подписите на Пеевски и Чакъров и без печат". Документ, с който не смята да се съобрази.

Според нея казаното от самия Пеевски на среща с депутати и кметове от ДПС, че "има ново начало и който не го е разбрал, остава в миналото", е спорно, защото "ако някой в тази партия смята, че може да се еманципира от личността на почетния председател Ахмед Доган, ще поеме най-тежката политическа отговорност и ще трябва да подаде оставка". И заяви, че хората в партията са приели председателите, защото това е било с подкрепата на Доган.

Освен ДПС-Кричим с декларации срещу действията на настоящото партийно ръководство излязоха още структури от Асеновград, Първомай - които са в Пловдив област и са в защита на Аталай. Появиха се и писма от членове и симпатизанти от Кърджали, Котел и Сандански, в които вече се говори за "чистка след изборите".

Делян Пеевски и Джевдет Чакъров засега мълчат.

Съдът освободи бившия лидер на ДПС-Варна без мярка за неотклонение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Григор Димитров достигна третия кръг на "Уимбълдън" след неочакван обрат

Българският тенисист постигна победа след обрат от два сета изоставане

18:12 - 04.07.2024
Важно днес

Шофьорът, убил млада двойка на бул. "Сливница", е осъден на 6 г. затвор

Адриан Антонов е осъден на 6 години затвор. По закон той може да получи между 3 и 15 г. наказание

17:56 - 04.07.2024
Живот

Внимание, търсят се най-добрите ловци на залези

Код оранжево - най-добрият коктейл с дъх на залез и балончета

17:53 - 04.07.2024
Спорт

"Сивият вълк" на голмайстора на Турция предизвика дипломатически спор с домакините на Евро 2024

Скандалите на Европейското по футбол не спират

17:32 - 04.07.2024
Млада България

Защо нищо не е наред с образованието в България?

Доклад на Сметната палата показва, че качеството на образованието се влошава

14:31 - 04.07.2024
Живот

Женският цикъл - по-добре да не го споменаваме

Защото е важно да говорим: dm поставя на фокус женското здраве с нова осведомителна кампания

14:17 - 04.07.2024