Козунак с какаов пълнеж и шоколадова глазура - рецепта Снимка: © Dr. Oetker България

Ако има рецепта, която ухае на Великден– това е козунакът. В неговото месене има нещо ритуално: времето забавя ход, ръцете повтарят жестове, предавани между поколения, а въздухът се изпълва с аромата на масло, ванилия и топлина. Изпечен до златисто и още топъл, той се разчупва внимателно – с чаша кафе и усещането, че си точно там, където трябва да бъдеш.

Тази пролет носи още един повод за празнуване – 30 години откакто Dr. Oetker е част от българската кухня. По този случай ви представяме козунак с плътен какаов пълнеж, шоколадова глазура и фин аромат на портокалови корички – празничен, лесен за приготвяне и носещ уют. Точно като вкуса, който искаме да запомним от този Великден.

Необходими продукти

За тестото

1 пак. суха мая Dr.Oetker

360 г брашно

2 яйца

100 мл прясно мляко

90 г краве масло

50 г захар

1 щипка сол

За пълнежа

60 г какао премиум Dr.Oetker

60 г краве масло (разтопеното и охладено)

50 мл прясно мляко

2 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker

90 г захар

За глазиране

1 пак. маслена глазура шоколад Dr.Oetker

1 пак. Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker

Приготвяне:

Налейте млякото в касерола, добавете захарта и маслото и загрейте, без да кипва, докато маслото се разтопи.

В купата на кухненски миксер сложете брашното и маята. Разбъркайте ги, прибавете яйцата и пуснете миксера на ниска скорост.

Налейте течните съставки и месете 8-10 мин, докато тестото стане гладко и еластично и се събере на куката. Може да месите и на ръка, като трябва да увеличите времето за месене. Прехвърлете на кухненския плот, оформете на топка и поставете в намаслена купа. Покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло за час.

През това време пригответе пълнежа. В купа сложете какаото, захарта, бурбонската ванилова захар, прясното мляко и разтопеното и охладено масло. Разбъркайте добре и оставете настрана.

Прехвърлете втасалото тесто върху леко набрашнен плот и разточете на правоъгълник с дебелина около ½ сантиметър. Намажете равномерно с какаовия пълнеж и навийте на стегнато руло по дългата страна на тестото. Прищипете крайчетата с пръсти и прегънете на две, а след това усучете.

Поставете във форма за печене с размери около 11х30 сантиметра, покрита с намаслена хартия. Покрийте отгоре със свежо фолио и кърпа и оставете за 30-40 мин на топло да втаса отново.

Загрейте фурната до 180 °C и печете козунака 40-45 мин. Проверете готовността му с дървен шиш. Извадете козунака от фурната и охладете за 6-7 мин, а след това извадете от съда и оставете върху решетка, докато се охлади напълно.

Пакетчет с шоколадова глазура сложете в купа с гореща вода за няколко минути, докато съдържанието се затопли и омекне. Полейте козунака с шоколадовата заливка и с четка я разнесете равномерно. Поръсете с портокалови корички и оставете да се охлади и да стегне. Нарежете козунака на филии и сервирайте.

Dr. Oetker branding fashia долна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Еврото - въпроси и отговори

Защо се въвежда дигитално евро и ще замени ли парите в брой?

Целта на дигиталното евро е да даде европейска алтернатива за дигитални разплащания

09:57 - 16.04.2025
Важно днес

Управлява проруско мнозинство, обяви ПП-ДБ заради отказа от продажба на реакторите за "Белене" на Киев

Коалицията няма да участва във вота на недоверие срещу кабинета

09:11 - 16.04.2025
Важно днес

Кой е съветникът на Орбан, който успя да се спаси от "Магнитски"

Антал Роган беше санкциониран за корупция през януари 2025 г., но кабинетът на Тръмп размисли

09:03 - 16.04.2025
Важно днес

Вторият вот на недоверие срещу кабинета на тема "Корупция" влезе в пленарната зала

ДПС на Доган оттегли подкрепата си за правителството, но не обяви дали ще подкрепи вота

07:32 - 16.04.2025
Политика

100 години от атенатата в "Света Неделя": Най-кървавият терористичен акт в историята на България

"Насилието неминуемо поражда насилие и така народът ще се терзае от братоубийствена война, докато съвсем грохне"

06:55 - 16.04.2025
Спорт

Голова фиеста в Шампионска лига. ПСЖ и “Барселона” продължават

Нямаше изненади, но имаше много интрига

00:06 - 16.04.2025
Важно днес

ГЕРБ, БСП и ИТН поискаха гласове от опозицията след оттеглянето на Доган

Трите партии нямат мнозинство и то вече официално зависи от "Ново начало"

19:24 - 15.04.2025