Крал Чарлз III отличи Стефан Китанов и градинаря от британската резиденция с почетни звания Снимка: © Getty

Британският крал Чарлз III е присъдил почетни звания директора на „София филм фест“ Стефан Китанов и Валентин Въльовски, градинар в резиденцията на британското посолство в София. Двамата българи са отличени в знак на признание за значителния им принос към укрепването на отношенията между Великобритания и България, съобщи британското посолство в София.

Основателят на СФФ Стефан Китанов, известен с прозвището си „Кита“, получава отличието Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE) за принос към представянето на британското кино в България. От британското посолство изтъкват съществените му заслуги за популяризирането на тяхното кино в България от трибуната на „една от най-значимите български културни прояви и водещо филмово събитие в Централна и Източна Европа.

Емблематичният кино фестивал, който се провежда вече над три десетилетия, всъщност води началото си от едно партньорство с Британския съвет. В средата на 90-те години на миналия век от него се ражда Рок филм фест, по-късно трансформиран в София филм фест. Така през 1996 г. българските зрители се запознават с британската комедийна група Монти Пайтън. През годините след това СФФ, който приема сегашното си име през 1997 г., продължава да представя британското кино, включително инициативата на Британския съвет „Пет филма за свободата“.

„Работата ми с Британския съват в София, както и 7-месечният ми престой във Великобритания през 1993 и 1994 година със стипендия на Британския съвет, са в основата на всичко, което успях да реализирам от 1992 насам. Званието Почетен член на ордена на Британската империя е изключително признание за постигнатите резултати от мен и екипа, с който съм работил през изминалите малко над 30 години“, коментира Стефан Китанов.

Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE) се присъжда за изключителни постижения или заслуги за общността с дългосрочно и съществено въздействие и които могат да служат за пример.

Валентин Въльовски е награден с медала на Британската империя (BEM) за принос към укрепването на британско-българските отношения. В информацията се посочва, че в продължение на 30 години той развива и поддържа градината на резиденцията на британското посолство в София.

Мнозина днес я приемат за най-представителната градина в България. На площ 1.5 акра в нея растат 38 дървета (13 вида), 30 пълзящи рози (15 вида в различни цветове) и 300 розови храста (40 вида). През 1998 г. крал Чарлз, тогава принц на Уелс, засажда орех, превърнат от Въльовски в главния елемент на градината.

Медалът на Британската империя се присъжда за практически заслуги за местната общност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024