Крал Чарлз се бори за сърцата на хората. Новият сезон на "Короната" не му помага Снимка: © Getty Images

Ако имаше вариант британското кралско семейство да сложи предупреждение за сериала "Короната", вместо "+16: насилие, секс, език", в началото на всеки епизод щеше да пише "Британското кралско семейство би искало да ви напомни, че сериалът не отразява реалния живот в замъка Уиндзор".

Още от дебюта на сагата през 2016 г. роялисти и историци изказваха притесненията си, че драмата ще опетни името на кралица Елизабет II и това на нейното семейство. През 2020 г. тогавашният министър на културата на Обединеното кралство Оливър Доудън умоляваше Netflix да упомене, че "всяка приликата с реални лица и действителни събития е случайна" в сериала, носител на "Еми".

Netflix твърдо отказваше - до тази година.

Новият сезон на "Короната", който дебютира на 9 ноември екранизира особено тъмен момент в историята на новия крал Чарлз III и монархията като цяло: разводът му с Даяна Спенсър и събитията, довели до нейната смърт. Британските вестници съобщават, че кралското семейство е силно разтревожено от това, че сериалът може да попречи на усилията на новия крал да спечели сърцата на своите поданици.

Списание "Тайм" също посвещава обемна статия по темата.

Преди дори да бъде излъчен първият епизод, актрисата Джуди Денч се намеси в защита на Чарлз, като написа в писмо до Times, че се опасява, че „значителен брой зрители, особено в чужбина, може да приемат неговата версия на историята за напълно вярна“. Джон Мейджър, британският министър-председател, изигран от Джони Лий Милър този сезон, го нарече „един куп глупости“.

И така Netflix най-накрая отстъпи. Стрийминг платформата добави един ред към описанието на трейлъра, наричайки го „измислена драматизация, вдъхновена от истински събития“.

Притесненията на кралското семейство не са напълно неуместни. В седмицата след смъртта на кралицата гледаемостта на първия сезон на сериала скочи до третото място в Топ 10 на най-популярните продукции на Netflix с 40,8 милиона часа стриймване.

За разлика от героите в други продукции, които се опират на реални личности, като например сериала "Пам и Томи", който разглежда отношенията на Памела Андерсън и Томи Лий, персонажите в "Короната" са хора, до които обществеността има много ограничен достъп. Сагата цели да предложи на зрителите си прозорец, през който да видят живота на едно неразгадаемо в реалността семейство. Така измисленият разказ се превръща в доминиращ и измества реалността, която е обвита в мъгла.

Възприятието има значение, особено в тези несигурни за монархията времена. Малко кралски особи са управлявали обществения си имидж толкова зле, колкото Чарлз. Аферата му с Камила Паркър Боулс, спорният му развод и, напоследък съобщаваната му раздяла с принц Хари, нанесоха значителни вреди върху репутацията му.

Последните прегрешения на принц Андрю и излизането на Хари и Меган от кралския живот разклатиха вярата в институцията. Катастрофалната обиколка на принц Уилям и Кейт Мидълтън в Карибите, по време на която двамата бяха посрещнати с протести и обвинения, че се възползвали от „кръвта, сълзите и потта“ на робите, напомни на света, че дори по-младите кралски особи може да не се вписват в съвременния свят.

Смъртта на кралицата отделно повдигна темата за желанието на държавите от Британската общност да се отрекат от британската монархия. Недоволство към кралското семейство се надига и сред данъкоплатците на Великобритания, които са похарчили £86,3 милиона за своите короновани особи.

Тези заплахи за монархията носят значителни финансови, геополитически и дори екзистенциални последици.

Елизабет беше обичана заради нейната твърдост. Но това не е епитет, който повечето хора биха използвали, за да опишат Чарлз. От новия крал зависи да осигури вярата и лоялността на своите поданици: съдбата на монархията може да е в неговите ръце.

И сега той трябва да спечели това доверие, докато "Короната" ярко напомня на света най-големите му грешки.

Създателят на сериала Питър Морган е заклет роялист, но той ясно разбира, че Даяна е неизбежната звезда в тази драма. Действието в новия сезон започва през 1992 г., годината на раздялата на Даяна и Чарлз. Морган се спира на ключови моменти като „роклята за отмъщение“ на принцесата, като през цялото време леко и пестеливо разгръща образа на кралицата, изиграна от Имелда Стонтън.

За ролята на Даяна е избрана австралийската актриса Елизабет Дебики, която ловко и емпатично обживява образа на прицесата, но изпълнението ѝ само засилва впечатлението, че Чарлз е гадняр, дори това да не е било намерението на Морган.

През последните години редица талантливи актриси се опитаха да влязат в кожата на Даяна, включително Кристен Стюарт в "Спенсър", Жана де Ваал в "Даяна: Мюзикълът" и Ема Корин в по-ранен сезон на "Короната". Всички те някак преувеличаваха нейната срамежливост, правейки я уязвима и крехка. Но Дебики (която познаваме от трилъра "Вдовици" с Виола Дейвис и от "Тенет" на Кристофър Нолан) предлага може би най-реалистичния поглед върху Даяна досега.

В сериала ще видим цял един епизод, посветен на решението на Даяна да говори с биограф против волята на кралското семейство. Ще видим и подробности за аферата на Чарлз, за проблемите на Даяна с храненето и за борбата ѝ с мислите за самонараняване. Даяна на Дебики се обръща към биографа, защото се чувства хваната в капан и манипулирана, но също така защото е наранена от отношението, което получава от кралското семейство.

Някои други прочити на фигурата на Даяна са склонни да я представят като онеправдана съпруга и отдадена майка. Даяна на Дебики обаче може да бъде и отмъстителна, без това да пречи на грижата за децата и благотворителността. Тя се оказва по-вярна на истинската Даяна, каквато я рисуват историческите записи - и по-забавна за гледане.

Що се отнася до ролята на Чарлз, до момента в нея влязоха трима различни актьори, а зрителите наблюдаваха принца през годините на тормоз в училището-интернат и видяха как родителите му не успяха да му дадат обичта, от която той очевидно се нуждаеше. И това безспорно го направи симпатичен и разбираем образ и дори потенциален обект на състрадание.

В Сезон 5 Доминик Уест поема ролята от Джош О'Конър, който спечели "Еми" за превъплъщението си, и добавя още нюанси към героя. Той ще изиграе смущаващия и неудобен телефонен секс разговор с тогавашната му любовница, днес вече съпруга Камила, който в крайна сметка ще доминира като тема в таблоидите, които грубо ще нахлуят в личния му живот.

Не е изключено зрителите да симпатизират на екранния Чарлз, но предвид чара на Даяна, би било трудно. В началото на сезона виждаме как той я укорява за липсата ѝ на интерес към историята по време на семейно пътуване до Италия. Хари, който по това време все още е малко дете, получава малко екранно време в сравнение с Уилям, но дребни действия като опита му да се застъпи за майка си в тази сцена сигнализират за евентуални пукнатини в семейството.

Уест се справя отлично с въплъщаването на морално покварени герои, които са напълно убедени в своя героизъм: в "Наркомрежа" и "Аферата" той еволюира от очарователен луд до откровено чудовище. Неговият Чарлз е по-малко преувеличен от компрометираното ченге от "Наркомрежа" Макнулти, но също толкова заблуден.

В крайна сметка, изобразяването на крал Чарлз от сериала не е толкова грубо, колкото се страхуват кралските особи в реалния живот.

Морган подчертава, че кралят е природозащитник от малък, че не е популист и че е мъж, верен на една жена през целия си живот. Тази жена просто не е първата му съпруга. Сценаристите дори са написали диалог след развода за Чарлз и Даяна, в който Чарлз е представен в по-добра светлина, отколкото тази, в която обикновено е описван след края на връзката им.

В реалността, след трагичната смърт на Даяна, Чарлз се опитва да реабилитира репутацията си в продължение на десетилетия.

Сега, малко преди премиерата на новия сезон на "Короната", кралят е на обиколка из Обединеното кралство, където нарушава протокола като приема целувки по бузите от фенове и гали коргита, вероятно за да спечели сърцата и умовете на своите поданици. Да, по всяка вероятност той никога няма да достигне величието на майка си, магнетизма на бившата си съпруга или присъствието на звездите, които влизат в кожата му на екран.

Но короната е тежка, дългът изисква жертви и Чарлз няма друг избор, освен да опита.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024