Кралската традиция, която разделя принц Уилям и Кейт Мидълтън на Коледа Снимка: © Getty

Коледните традиции се отличават една от друга в различните краища на света. В Латинска Америка жителите наричат празника Ночебуена (в превод Коледна звезда) и той се чества в нощта на 24 декември. В Япония някои семейства се събират в KFC за коледната си вечеря, а в британското кралско семейство коледната традиция държи двойките разделени през първата част от деня.

Според TIME утринта на Коледа принц Уилям и Кейт закусват отделно.

Дарън Макгрейди е бившият готвач на фамилията в продължение на 15 години. Той е бил личен готвач на кралица Елизабет II и на други членове на кралското семейство. Пред Mirror Макгрейди разказва, че жените обикновено закусват в стаите си, докато мъжете се събират в трапезарията за хранене два часа преди да се отправят към литургията в църквата Св. Мария Магдалена в Сандрингам, Норфолк.

Традицията засяга всички кралски двойки. Мъжете и жените се събират заедно едва за обяд, след като се върнат от службата в 11 часа сутринта на 25-и декември. През 2017 г. Макгрейди разказа пред Daily Mail и детайли за менюто - жените избират по-лека закуска от плодове и препечени филийки, докато мъжете ядат яйца, бекон, гъби или херинга.

Не е ясно защо въпросната коледна традиция разделя двойките и дали Уилям и Кейт спазват това правило всяка година.

Други кралски традиции изглежда датират от немските корени на семейството. Принц Хари потвърди в автобиографията си "Резервният", че семейството разменя подаръци на Бъдни вечер. В официалния уебсайт на кралското семейство пише, че членовете обикновено подреждат коледните си подаръци на маси и ги разменят по време на чай.

Елхите също са традиция в кралските домакинства, след като биват популяризирани от кралица Виктория през 19 век – тя е пра-пра-пра-бабата на крал Чарлз. Преди това дървета са били дарявани от кралското семейство на църкви и училища в района на Сандрингам, както и на катедралата Св. Пол в Лондон, катедралата Св. Джайлс и др.

Освен това членовете на кралското семейство обикновено изпращат коледни картички до приятели, близки и далечни роднини. Някои държавни служители също могат да получат такава картичка.

Информацията за тези традиции на уебсайта на кралската фамилия не е актуализирана наскоро, но по време на управлението на кралица Елизабет II са изпращани около 750 коледни картички годишно.

„Желая много щастливи Коледа и Нова година на всички“, гласи коледната картичка за 2023 г. от крал Чарлз.

Коледна картичка принц Уилям, Кейт Мидълтън, принц Джордж, принцеса Шарлот, принц Луи Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024