Край на сагата: Отмениха наказанието на "Манчестър Сити" за евротурнирите Снимка: © Getty Images

Развитието на една от най-очакваните саги в света на спорта намери своя край. „Манчестър Сити“ ще може да участва в европейските клубни турнири още следващия сезон, макар първоначално УЕФА изхвърли „Манчестър Сити“ от Шампионската лига за два сезона

Управителното финансово тяло на Европейската футболна централа (УЕФА) реши през февруари, че „Манчестър Сити“ е „нарушил сериозно“ регулациите, които не позволяват даден клуб да регистрира повече разходи, отколкото приходи. „Гражданите“ обаче обжалваха пред Спортния арбитражен съд в Лозана и в понеделник той отмени санкцията, която беше изваждане от европейския клубен футбол в рамките на следващите два сезона.

Целият процес премина към своя край след тридневно дело в Арбитражния съд през юни. А след като „Манчестър Сити“ победи „Брайтън“ с 5:0 в събота, си осигури място в най-престижния клубен турнир на Стария континент – Шампионската лига.

След края на двубоя мениджърът на тима Пеп Гуардиола заяви, че е уверен, че съдът ще се съобрази с обжалването на клуба. „Днес постигнахме едно невероятно предизвикателство, каквото е класирането за Шампионската лига“, каза испанецът пред Sky Sports. „Това е предизвикателство, което представлява план минимум за този клуб. И играчите го правят през последните шест или седем години“.

„Заслужаваме да сме там, защото спечелихме на терена“, добави бившият наставник на „Барселона“.

Органът на УЕФА за финансов контрол на клубовете обвиняваше „Сити“ в „сериозно подвеждане“, тъй като отборът е предоставил неверни данни за приходите си от спонсорство.

Разследването започна през ноември 2018 г., след като германското списание Der Spiegel публикува „изтекли“ имейли и документи, разкриващи, че зад големите приходи от спонсорство, декларирани от „Сити“, всъщност стои собственикът на клуба – шейх Мансур бин Зайед ал Нааян.

Шейхът е част от кралското семейство и вицепремиер на Обединените арабски емирства. Според данните на УЕФА, от 67,5 милиона паунда, обявени като приходи от спонсорство през сезон 2015/2016, едва 8 милиона са платени от спонсора – авиокомпанията на ОАЕ „Етихад“.

Останалите всъщност са плащания от компанията на Мансур, чрез която той притежава клуба – „Абу Даби Юнайтед Груп“. Именно това се цели да бъде избегнато с правилото за „финансов феърплей“ – собствениците на клубове да не могат да ги финансират пряко със свои собствени средства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024