Преди броени минути Microsoft обяви, че затваря търговските си обекти. Това решение ще донесе на компанията финансови загуби в размер на $450 млн. за настоящото тримесечие.

Софтуерният гигант заяви, че ще продължи да обслужва клиентите си онлайн, като служителите на компанията ще работят дистанционно. От Microsoft споделиха също, че мярката е част от "стратегическо преструктуриране на търговската дейност".

Дейвид Портър, корпоративен вицепрезидент на Microsoft Store, обяви решението с публикация в социалната мрежа LinkedIn.

"От днес обръщаме поглед напред и започваме да пишем нова глава в историята на Microsoft Store. Нашият екип от служители е доказал, че високото ниво на обслужване не зависи от това къде се намираш физически. Нямаме търпение да посрещнем тази нова възможност за комуникация с потребителите, да използваме талантите си в името на значима кауза и най-важното - да помогнем на нашите клиенти да постигат повече" сподели Портър.

Все още не е ясно дали Microsoft ще прибегне до съкращения на служители. От компанията споделиха също, че ще преструктурират някои от най-важните си обекти обекти като сервизните центрове "Microsoft Experience Center" в Лондон, Ню Йорк и Сидни, както и централата на компанията в Редмънд, Вашингтон.

Как се стигна до тук?

Microsoft затвори търговските си обекти за неопределено време в средата на март след избухването на пандемията от коронавирус, като в крайна сметка се оказва, че временната мярка се превръща в постоянна.

"Това е много тежко, но също така много разумно решение на Microsoft. През последните години физическите магазини генерираха незначителна част от техните приходи и постепенно фокусът се изместваше към онлайн платформите" каза по темата финансовият анализатор от Wedbush Дан Айвс.

Макар и драстични, действията на Microsoft са съвсем логични от маркетингова гледна точка. В условията на пандемията от Covid-19 множество физически магазини банкрутираха или претърпяха огромни загуби, докато в същото време онлайн търговията изживява истински разцвет. През последните месеци и други големи компании в технологичния сектор като Apple и AT&T също закриха част от търговските си обекти.

Специалистите са категорични, че тази тенденция ще продължи да се движи във възходяща линия. Според най-смелите прогнози глобалната търговска дейност ще започне се осъществява изцяло онлайн в рамките на 5 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота