Снимка: © Getty Images

Кремъл публикува поредния странен списък с американски граждани, на които занапред ще е забранено да посещават Русия.

Санкции са наложени върху 25 души, сред които правят впечатление съпругата на Джо Байдън - Джил, и дъщеря им Ашли. В групата попадат и няколко известни сенатори като Мич Макконъл (ръководител на Републиканците в Сената) и Сюзан Колинс, които посетиха Украйна преди седмици.

Списъкът на руското МВнР обаче включива и университетски преподаватели като известния политолог Франсис Фукуяма - автор на книгата от 1992 г. "Краят на историята", в която обвързва разпадането на СССР и падането на Берлинската стена с нова епоха, която бележи залеза на века на идеологическите разделения и универсализъм на либералния демократичен ред.

Под санкции попадат още серия от преподаватели в някои от най-престижните американски университети като Лари Даймънд, Джефри Зоненфелд (Йейл), Ричард Нефю (Колумбия), Бенджамин Шмит (Харвард) и др.

Това не е първата странна "колекция" от хора под санкционния режим на Москва. Преди седмици Русия наложи забрани на актьора Морган Фрийман да стъпва в страната, заради негов видеоклип от 2017 г., в който обвинява москва в заговор срещу САЩ.

В "стоп-листата", която въвежда забрана за влизане в Русия, съществуват и имена на хора, които дори някога да са искали да посетят държавата, вече не могат да го направят поради факта, че са покойници - като сенаторът от Републиканската партия Джон Маккейн, който също е "санкциониран".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море