Една легенда на фотографията си отива: Olympus обяви, че ще прекрати производството на легендарните си апарати след 84-годишна история на бранда. 

Японската компания, която първоначално разработва микроскопи, създава първия си апарат през 1936 г. Моделът Semi-Olympus I притежава разтегателен обектив и струва "повече от една месечна заплата в Япония", както посочва BBC. 

С годините Olympus продължава да развива този бизнес и се налага на пазара като един от най-големите производители по пазарен дял. 

Пикът на успеха им настъпва през 70-те години, когато модният фотограф като Дейвид Бейли започва да рекламира апаратите им по телевизията. Камерите предизвикват интерес сред любителите заради компактния си размер, лекотата си, красивия дизайн и качествените лещи. 

Olympus започва да губи надпреварата с настъпването на технологичните иновации в сферата на фотографията - както навлизането на дигиталните фотоапарати, така и тоталното превземане на пазара от камерите на смартфоните. Последните три години компанията регистрира непрекъснати загуби. 

Сега японският гигант обяви, че възнамерява да продаде фото-подразделението си до края на септември 2020 г. Евентуалният купувач е Japan Industrial Partners, компанията, която откупи бизнеса с лаптопите Vaio от Sony при подобна криза с приходите. 

"Olympus приложи мерки за справяне с изключително суровите условия на пазара на дигиталните камери, които се дължат освен всичко останало на бързото стесняване на пазара заради еволюцията на смартфоните", се казва в съобщението на компанията, анонсиращо раздялата с иконичните апарати.

Olympus произвежда и други продукти в сферата на потребителската електроника, включително дигитални диктофони и др. Останалите им направления са свързани с традиционния им бизнес - оптика за медицински, хирургически, научни и индустриални нужди. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти