Краят на легендарните фотоапарати Olympus

Една легенда на фотографията си отива: Olympus обяви, че ще прекрати производството на легендарните си апарати след 84-годишна история на бранда.

Японската компания, която първоначално разработва микроскопи, създава първия си апарат през 1936 г. Моделът Semi-Olympus I притежава разтегателен обектив и струва "повече от една месечна заплата в Япония", както посочва BBC.

С годините Olympus продължава да развива този бизнес и се налага на пазара като един от най-големите производители по пазарен дял.

Пикът на успеха им настъпва през 70-те години, когато модният фотограф като Дейвид Бейли започва да рекламира апаратите им по телевизията. Камерите предизвикват интерес сред любителите заради компактния си размер, лекотата си, красивия дизайн и качествените лещи.

Olympus започва да губи надпреварата с настъпването на технологичните иновации в сферата на фотографията - както навлизането на дигиталните фотоапарати, така и тоталното превземане на пазара от камерите на смартфоните. Последните три години компанията регистрира непрекъснати загуби.

Сега японският гигант обяви, че възнамерява да продаде фото-подразделението си до края на септември 2020 г. Евентуалният купувач е Japan Industrial Partners, компанията, която откупи бизнеса с лаптопите Vaio от Sony при подобна криза с приходите.

"Olympus приложи мерки за справяне с изключително суровите условия на пазара на дигиталните камери, които се дължат освен всичко останало на бързото стесняване на пазара заради еволюцията на смартфоните", се казва в съобщението на компанията, анонсиращо раздялата с иконичните апарати.

Olympus произвежда и други продукти в сферата на потребителската електроника, включително дигитални диктофони и др. Останалите им направления са свързани с традиционния им бизнес - оптика за медицински, хирургически, научни и индустриални нужди.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024