Kраят на петролната война между Русия и Саудитска Арабия Снимка: © Getty Images

Русия и Саудитска Арабия постигнаха споразумение за съкращаване на производството на петрол и стабилизиране на цените на горивата след едномесечния рекорден срив на пазара.

Споразумението е договорено късно в четвъртък. Според Wall Street Journal Саудитска Арабия се е съгласила да намали своето производство с 3,3 милиона барела на ден (от 12 млн. барела/дневно). Русия, от своя страна, ще съкрати 2 милиона барела от дневното си производство (10 млн. барела/дневно).

Решението е обсъдено по време на конферентна връзка с участието на членовете на OPEC и другите страни-производители и износители на петрол, които принадлежат към разширения формат OPEC+.

Обсъдено е и колективно намаляване на производството на петрол с 10 млн. барела на ден през май и юни, което би трябвало да бъде последвано от по-плавно намаление с по 8 милиона барела на ден до януари 2021 г. и по 6 млн. барела на ден до април 2022 г.

Единствената държава, която не се е съгласила на новите условия на производство, е Мексико - а окончателното прилагане на тази сделка зависи от съгласието на страната.

Министърът на енергетиката на Мексико Росио Нале Гарсия е отказала да приеме предложените намаления на добива. В съобщение в Twitter малко след преговорите на OPEC+ тя посочва, че страната е готова да намали своето производство само със 100 000 барела на ден - т.е. четири пъти по-малко, отколкото са предложили останалите държави-членки на групата.

Очаква се казусът да бъде обсъден на среща на енергийните министри на държавите от Г-20, в която участват производители на петрол извън OPEC+ като САЩ и Канада. Възможно е те да обявят, че ще се включат в инициативата за стабилизиране на цените като съкратят до 5 млн. барела на ден от собственото си производство.

OPEC+ бяха поставени под силен натиск от страна на американския президент Доналд Тръмп за предприемане на действия за спиране на срива на цените на суровия петрол.

Тръмп е разговарял по телефона както с президента на Русия, така и с коронования принц на Саудитска Арабия в четвъртък, преди да се стигне до обявеното предварително споразумение. Съединените щати също търпят сериозни финансови щети от ценовата война, която заплашва да остави хиляди души, заети в американската шистова индустрия, без работа.

До тази криза се стигна, след като в началото на март Русия отказа да приеме предложението на Саудитска Арабия за съкращаване на 1,5 млн. барела от дневното производство заради шоковото намаление на търсенето след епидемията от коронавируса. Отказът на Русия беше последван от контрареакция на Рияд - увеличение на производството на петрол над нивото от 12 милиона барела на ден и заливане на пазара с евтина продукция.

Цените на петрола паднаха до най-ниските си нива за последните две десетилетия. Двете основни марки петрол WTI и Брент изгубиха над 50% от стойността си през март - най-големият месечен спад от началото на търговията.

Американските производители на петрол продължават да добиват на високи нива, но капацитетът за складиране на горивото по света вече се изчерпва.

Всички тези фактори, подпомогнати и от активната намеса на Доналд Тръмп в посредничеството между Саудитска Арабия и Русия, доведе до последния опит за прекратяване на ценовата война.

API - най-голямата търговска организация на САЩ, която обединява производителите на петрол и природен газ - не е съгласна с предложенията за намаляване на добива, защото смята, че това ще навреди на индустрията. Тръмп обаче обяви публично, че Америка ще съкрати производството "автоматично", ако споразумението на OPEC+ влезе в сила.

Очаква се страните от групата да се съберат на нова видеоконферентна връзка на 10 юни, за да обсъдят какви нови мерки трябва да се вземат.

"Блумбърг" напомня, че ценовата война от март 2020 г. продължи 31 дни, доста по-кратко на фона на другите подобни конфликти в петролния картел от 1986, 1998 и 2016 г.

"В този кратък период обаче тя успя да принуди големите петролни компании в американската шистова индустрия да свият разходите си, да уволнят служители и да прекратят новите разработки за добив. През това време, богати на петрол държави се появиха пред Международния валутен фонд и Световната банка, за да се молят за помощ заради финансовите си загуби след падането на цените", пише агенцията.

"За петролните пазари това масово свиване на търсенето е безпрецедентно. Сегашните перспективи изглеждат изключително мрачни, като се очаква пазарите на петрол да бъдат подложени на тежки изпитания по много фронтове", се казва във вътрешен документ на OPEC, разпратен до енергийните министри от групата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024
Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024
Важно днес

Тръмп сравни собствените си правни проблеми с тези на Алексей Навални

Бившият американски президент дори не спомена Путин в коментара си за смъртта на опозиционера

07:56 - 21.02.2024
Важно днес

Пуснаха от ареста шофьора, който пиян блъсна 15-годишно момче на улица "Гурко"

Решението мярката му за неотклонение да бъде заменена с "домашен арест" е на Софийския градски съд

07:29 - 21.02.2024