Крайнодесен активист от САЩ се укрива в Пловдив. "Bellingcat" го разкри по червена черта на стена Снимка: © Screenshot Bellingcat

Може и да не знаете кой е Боб Рундо, защото той не е свръхпопулярен извън родната си страна - САЩ. Но там е не само известен, а е обявен за издирване и обвиняем за организация на бунт и заговор. Процесът срещу него трябва да започне идната пролет в Лос Анджелис, а ако бъде признат за виновен го чакат до 10 години затвор.

Затова Боб Рундо се укрива. В Европа. По-точно в България. А най-точно - в Пловдив. Разследващият сайт Bellingcat успя да локализира крайнодесния американски активист във втория най-голям град у нас по публикувани от самия него в един от каналите му в Telegram снимки. Издава го малка червена черта, драсната на иначе безличната стена, пред която позира.

Кой е Боб Рундо?

Днес 32-годишен, Рундо е съосновател на Rise Above Movement (RAM) - вече несъществуваща американска банда на белите супремасисти. През 2018 г. той получава обвинение във връзка с насилие по време на митинги в Калифорния през 2017 г. През юни 2019 г. делото му е прекратено от калифорнийски съдия с мотива, че Законът за борба с безредиците, по който е обвинен, е противоконституционен. В някакъв момент след това Рундо напуска САЩ и се отправя към Европа. Решението на съда обаче е обжалвано от федералните власти.

През ноември 2020 г. Bellingcat разкрива, че по това време американецът е в Белград. Малко по-късно излизат съобщения, че е изгонен от Сърбия, но през 2021 г. разследващият сайт го засича отново в страната, изследвайки негови и на негови сподвижници публикации в социалните мрежи и комуникационни канали.

Междувременно федералният съд отменя решението на калифорнийския, следва обжалване от адвокатите на Рундо пред Върховния съд на САЩ. Той се произнася през януари 2022 г. - в ущърб на американеца. Така делото срещу него е насрочено за април 2023 г. - по две обвинения по федералния Закон за борба с безредиците за подпомагане и подстрекаване към бунт и заговор. По всяко от обвиненията максималната възможна присъда е 5 г. затвор.

Останалите обвиняеми в същия процес се намират или в следствен арест, или под гаранция, но със забрана да напускат САЩ.

Модна марка и "издайническата" стена в Пловдив

Боб Рундо има своя крайнодясна модна марка, която трябва да популяризира и да гради твърдия си имидж. За целта му се налага да промотира марката в социалните мрежи и канали, но по начин, по който да не издава местоположението си. След предишните два случая, в които бързо бива разкрит къде се намира, американският радикалист започва да внимава повече - кадрите се замъгляват, излягват се знакови места, графити за фон, по които бързо се разбира в кой град по света се намира човек.

На 31 октомври в многобройните си канали в Telegram Рундо промотира ново яке от бранда си. Кадрите изглеждат почти невъзможни за проследяване. С една малка подробност - една единствена ивица червена боя и стена върху безлична стена, която може да се намира практически навсякъде.

"Използвайки Google Street View открихме, че стената е на жилищна сграда в Пловдив, втория по големина град в България. Единичната червена ивица беше единствената улика, от която се нуждаехме. Знаехме къде да търсим, защото бяхме определили геолокацията на снимка, публикувана в Instagram от близък сътрудник на Рундо. След това правилно предположихме, че тази снимка е направена наблизо", обясняват от Bellingcat метода, по който за трети път улавят дирите на американеца.

Въпреки опитите му да се скрие.

В разследването помага това, че екипът на медията дълго време следи сподвижник на Рундо - Грейди Мейфийлд. Един от профилите му в Instagram вече е закрит, но 16 октомври 2022 г., след няколко седмици публикуване на снимки и видео от места в Северна Македония и Гърция, Мейфийлд пуска своя черно-бяла снимка с надпис "На път".

Рундо публикува версия на същия кадър в публичен канал в Telegram на 10 ноември 2022 г. Изследователите откриват, че става дума за Пловдив - благодарение на фрагмент от ограда, който се вижда, въпреки замъгляването на фона, и на училен стълб за осветление.

Google Street View и анализ на кратък видеоклип в канала Telegram, няколко снимки във френски сайт за неонацистки дрехи и анализ водят до извода, че Рундо се е снимал и пред руините на римския форум в центъра на Пловдив. Изводът е верифициран и от репортер на разследвакщия сайт на място - който прави кадри на "издайническите колони".

Разкриването на стената с червената линия не отнема много време - знаейки, че Мейфийлд снима от Пловдив и анализирайки отражение в слънчеви очила на един от публикуваните от американците кадри, от Bellingcat откриват точното местонахождение на кадъра с червената линия - жилищна сграда в северната част на Пловдив.

От Bellingcat успяват да проследят, че Боб Рундо е бил в местен фитнес, а кадър, за който се твърди, че е на "негов сподвижник", заснет в гръб с дреха от модната марка на американеца, се оказва от популярен рок и хеви метъл бар в самия център на Пловдив.

От медията са се свързали с Министерството на вътрешните работи на България, за да попитат дали знае за присъствието на Рундо в страната и дали работи с американските власти за неговото издирване, задържане или екстрадиране. Въпросите са били пренасочени към ортганите на МВР, а и става дума за оперативни данни, затова не може да бъде даден коментар.

Последната снимка на Боб Рундо пред неврачната стена с червена черта, намираща се в Пловдив, е от 29 ноември. Пусната е в Telegram със съобщение, че артикулите от модната му марка - която от разследващия сайт умишлено скриват, за да не я промотират, ще пристигнат преди Коледа.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023