Кремъл приканва жителите на окупирания Херсон да отидат на "почивка" в Русия Снимка: © Getty Images

Подкрепяната от Кремъл администрация на окупираната от руските сили Херсонска област предлага на жителите си "ваканция" в Русия на фона на продължаващата война.

Ръководството в Херсон обяви в публикация в Telegram миналата седмица, че е създало гореща линия за помощ на "деца и техните родители, както и за всички, които искат" да си вземат отпуск. Интензивните сражения в района продължават, тъй като украинските сили продължават с опитите да изтласкат руските военни от областта.

Бившият кмет на Херсон Владимир Салдо, когото Кремъл назначи за ръководител на окупираната област, заяви в петък пред руската държавна агенция ТАСС, че повечето жители остават на място, въпреки че имат възможност да напуснат региона, който ежедневно е обстрелван с ракети. Той каза, че само около 350 жители са поискали помощ да го напуснат.

Салдо каза още, че на жителите се предлага пътешествие до Русия "за отдих и обучение" или за "защита от последиците от ракетни удари". Той признава, че регионът продължава да бъде обект на военни действия, въпреки че през септември руският президент Владимир Путин незаконно анексира Херсон заедно с други три украински области след проведен референдум, който не беше признат от международната общност.

Заместникът на Салдо - Кирил Стремусов каза по-рано, че не става дума за евакуация на жителите от областта, но ги насърчи да запазят спокойствие и да предприемат "хуманитарно пътуване, за да си починат и да се възстановят в Руската федерация".

"За никого не е тайна, че обстрелът на Херсонска област е опасен преди всичко за цивилното население", написа Стремусов в публикация в Telegram.

Откакто Путин започна руската инвазия в Украйна през февруари, международни наблюдатели съобщават, че украински граждани, попаднали в окупираните райони, са били принудени да се преместят в Русия - нещо, което Кремъл отрича.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024