Кремъл вика нови 147 000 войници в армията и твърди, че няма мобилизация

Нови 147 000 войници трябва да попълнят руската армия. Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за пролетната наборна военна служба. Набирането на войници ще се проведе в периода от 1 април до 15 юли, очакваният брой е с 12 000 по-голям, отколкото през пролетта на 2022, когато бе предишната вълна от наборници.

Кремъл от месеци отрича, че ще има втора вълна на мобилизация заради войната в Украйна, която Москва започна през февруари миналата година. През есента Путин и подчинените му министри също отричаха, но мобилизация на мъже от военния запас и резерв не просто имаше, а и хиляди наборни войници са принуждавани да отидат на фронта.

В Русия казармата е задължителна, а на отбиването ѝ подлежат момчета на възраст от 18 до 27 години. Според действащите руски закони държавата няма право да ги праща на война. Но ги праща и свидетелствата за това са стотици, поместени в десетки журналистически разследвания от началото на инвазията. Най-често това става с принуда и тормоз войниците от наборните поделения да подписват проформа професионални договори с армията.

Съобщения за подготовка на нова вълна на военна мобилизация в Русия се появяват от началото на 2023 г. в независими руски медии и канали в мрежата Телеграм. Официалните власти все така отричат.

Държавната дума разглежда законопроект, който предвижда от догодина долната възрастова граница за наборната армия да стане 21 години, а горната - 30 години. Тези промени ще влязат в сила през пролетта на 2024 г.

Докато набира войници с обещание, че няма да бъдат изпращани в окупираните от Русия области на Украйна, руската армия в четвъртък срещу петък отново атакува по въздух цели в украинския град Харков, предава Ройтерс. Изстреляни са най-малко шест руски ракети от района на Белогородска област в Южна Русия. Местни служители установяват размера на щетите и дали има жертви, съобщи областният губернатор Олег Синегубов. Успоредно бяха атакувани и други селища.

Според предварителна информация Русия е използвала ракети С-300, допълни губернаторът. Военни анализатори твърдят, че Русия е пригодила ракетите си за противовъздушна отбрана С-300 за поразяване на наземни цели в Украйна. По-конкретно, атаката вероятно е част от намеренията за извеждане от строя на украинската инфраструктура. Има информации за поразени жилищен дом и автомобил. В предишните дни бяха използвани и дронове при атаките.

Украинските власти съобщиха още, че вчера са успели да отблъснат над 50 атаки. Сред тях - нападения над Купянск, Лиманск и Авдеевка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024