Бъдещият премиер на Северна Македония обеща "приказна държава", която няма да нарича с името ѝ Снимка: © Президенство на Република Северна Македония

С обещанието да превърне страната в "успешна европейска приказка" и в същото време в конфронтация с онези, от които зависи европейското ѝ бъдеще - така след няколко дни ще започне работа новият премиер на Северна Македония Християн Мицкоски.

След като официално получи мандат за съставяне на правителство от президента Гордана Силяновска-Давкова, лидерът на ВМРО-ДМПНЕ обяви, че "ще промени реалността" в Северна Македония.

При очертаването на приоритетите на бъдещото правителство той обеща реформи в икономиката, образованието, земеделието, като не пропусна и външната политика.

"Да имаме дипломация, която ще брани и защитава интересите на нашето семейство, на нашето македонско семейство пред света, а не лични интереси на отделни индивиди, някои от които, за съжаление, в следващите дни ще бъдат повикани на сериозен разговор от страна на ресорния министър," каза бъдещият премиер, без да уточнява кои дипломати има предвид.

Думите му обаче идват в контекста на поредното предупреждение от страна на Атина.

"Изборите приключиха. Той трябва да спазва Преспанското споразумение и да покаже, че стои зад него и когато встъпи в длъжност. В противен случай може да се стигне до много неприятно преживяване по време на срещата за 75-тата годишнина на НАТО на 9 юли във Вашингтон," каза само преди ден гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

В отговор Мицкоски заяви, че ще спазва споразумението, с което през 2018 г. беше сложен край на спора за името, но в публичните си изяви ще продължи да нарича страната си"Македония", без "северна" отпред, така както го прави и новият президент, която по време на клетва си не произнесе "Северна Македония".

"Мое човешко право, гарантирано от многобройни конвенции, е правото на свобода на словото и на изразяване. Моята страна, в моите изказвания, е и остава Македония," заяви той и допълни, че няма намерения да се държи като "талибан" и призовава съседните държави да последват примера му.

С подписването на споразумението за името Северна Македония официално се присъедини към НАТО през 2020 г. и се готвеше да започне преговори за присъединяване към ЕС като следваща стъпка.

Докато България не реши, че ще блокира преговорите, докато Скопие не признае съществуването на българско малцинство и не го впише в Конституцията си.

Именно натрупаното напрежение около липсата на напредък в преговорите с ЕС е смятано за една от причините за връщането обратно на националистите от ВМРО-ДМПНЕ във властта, след като от 2017 г. насам партията беше в опозиция.

Малко след като партията му спечели и президентските, и парламентарните избори Мицкоски даде да се разбере, че ще чака избирането на редовно правителство в България, за да търси евентуални отстъпки в одобряването на конституционните промени.

Самият Мицкоски имат 20 дни да сформира собственото си правителство, като очакванията са, че това може да се случи и по-рано от дадения му от закона срок.

Той вече обяви, че в кабинета му ще има промени - ще бъдат трансформирани стари и създадени нови министерства.

За да бъде гласувано новото правителство, то трябва да получи поне 61 гласа в 120-местният парламент на страната, а за да се реорганизират министерствата - най-малко 80.

Засега ВМРО-ДПМНЕ, досегашната албанска опозиция ВЛЕН ( "Заслужава си") и коалицията ЗНАМ заедно имат 78 гласа, но Мицкоски вече заяви, че очаква зад него да застанат дори повече от 80 депутати.

Същото мнозинство -80 гласа - ще е нужно и за конституционните промени, ако и когато те влязат в дневния ред на новия парламент.

За бързото приемане на поправките настояват от досегашните управляващи от СДСМ и Демократичният съюз на албанците (ДУИ).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024