Кристофър Нолан подготвя нов филм за „бащата на атомната бомба“ – американския физик Робърт Опенхаймер. Бюджетът му е 100 млн. долара, а Universal спечели битката с останалите студиа за правата на продукцията, съобщиха Deadline и Hollywood Reporter.

Очаква се снимките да започнат в началото на 2022 г. Засега единственият споменаван член на актьорския състав е ирландецът Килиан Мърфи („Генезис“, „Peaky Blinders“), но кастингът все още не е проведен. Нолан е готов със сценария и го е предоставил на изпълнителните директори на големите студиа.

Сюжетът на филма ще се фокусира върху работата на Опенхаймер като директор на „Проект Манхатън“, свързан със създаването на първата атомна бомба в Лос Аламос, Ню Мексико. На 9 октомври 1941 г., още преди САЩ до влязат във Втората световна война, президентът Франклин Рузвелт одобрява ускорена програма за създаване на ядрено оръжие. Робърт Опенхаймер събира едни от най-видните физици на онова време – Енрико Ферми, Ричард Файнман, Робърт Уилсън, Виктор Вайскопф и други, и започва работа по проекта.

На 16 юли 1945 г. той извършва първия опит „Тринити“ в Ню Мексико, където успешно взривява атомната бомба. След експлозията произнася прословутия стих: „Сега аз съм станал Смъртта, унищожителят на световете“.

По-късно ученият призовава за международен контрол на ядрените оръжия и се противопоставя на разработването на водородна бомба.

Историята на Опенхаймер беше разказана и в драмата от 1989 г. „Дебеланкото и Малчугана“ (б.а. – имената на бомбите, пуснати над Хирошима и Нагасаки). Продукцията с главна роля на Пол Нюман обаче не се радваше на голям успех.

Sony, MGM, Paramount и дългогодишните партньори на Нолан от Warner Bros. също участваха в разговорите за новия му филм. Почти всички негови продукции от „Опасно безсъние“ (2002) насам са в колаборация с Warner Bros. Изключения са „Престиж“ от 2006, разпространен от Disney, и „Интерстелар“ от 2014, в който участваше Paramount.

Миналата година режисьорът критикува Warner Bros. за решението им да пуснат всичките си филми от 2021 в стрийминг платформата HBO Max като част от нов хибриден модел на излъчване.

Кристофър Нолан е един от хората, които разчитат на това да генерират милиони за оригиналните си идеи, осъществени на големия екран. Той направи от „Черния рицар“ бокс-офис, а за предишния си филм за Втората световна война „Дюнкерк“ (2017) получи първата си номинация за „Оскар“. „Генезис“ и „Мементо“ са други от шедьоврите му.

Последно Нолан пусна „Тенет“ преди година, в разгара на началните етапи на Covid-пандемията, и спечели 58,4 милиона долара само в САЩ.


Джесика Частейн и Оскар Айзък отчаяно опитват да спасят брака си в най-новия сериал на HBO

Най-очакваните нови филми на 2021 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон