„Сцени от един семеен живот“ е най-новият сериал на HBO, който на 13 септември направи дебюта си в стрийминг платформата HBO GO. Това е история за любовта, омразата и отчаянието в брака на Мира (Джесика Частейн) и Джонатан (Оскар Айзък), която е съвременна интерпретация на едноименния шведски сериал на Ингмар Бергман от 1973 г.

Сценаристът и режисьор Хагай Леви, познат с „Аферата“ на HBO, преразглежда дилемите, изследвани от класиката на Бергман. Петте епизода на минисериала обхващат пет години, в които съвременна американска двойка опитва отчаяно да съхрани брака си. Това е болезнено суров, честен, нежен, трогателен - и понякога брутален - портрет на двама души, опитващи се да намерят начин да живеят заедно и да се обичат.

Мира е уверена и амбициозна в работата си, но неудовлетворена от брака си. Съпругът й Джонатан е земен и приветлив професор по философия, стремящ се да запази връзката им. През цялото време „Сцени от един семеен живот“ показва една или друга страна на Джонатан и Мира като личности. Изрисувани са сложните образи на двойка, която в крайна сметка знае, че бракът й не се разкъсва от само едно събитие или недостатък на другия.

Всичко това води до крайно честен сериал, позволяващ на зрителя да се превърне в третия безмълвен наблюдател в личните разговори между двама души, лутащи се между чувства на омраза и любов.

„За мен вълнуващото, както в оригинала, така и в нашата адаптация, е, че разглежда брака през обектива на времето, в което хората живеят. “, казва номинираната за „Оскар“ за „Враг номер едно“ Джесика Частейн.

Оскар Айзък твърди, че „Хагай изследва ролите на пола и брачните роли - как се виждаме в една връзка, какво очакваме един от друг и от себе си“.

Страстта и доверието между Мира и Джонатан обаче отдавна не са това, което са били в началото на връзката им. Желанието за свобода и промяна ги карат да преосмислят всичко в личния си живот, за да разберат какво стои отвъд края на една любов.

Двамата имат прекрасна дъщеря, както и къща в ужасно състояние, която все не успяват да реновират. Къщата е метафора на живота и на брака им, защото Джонатан и Мира са обзети от несигурност като отделни индивиди и като семейство. Животите им са на път да бъдат разделени от сексуални прегрешения, професионални различия, его и чувство за малоценност. 

"Сцени от един семеен живот" по HBO - Оскар Айзък и Джесика Частейн правят роли, достойни за "Еми"

Айзък и Частейн вече са били заедно на екран в криминалния трилър „Най-бруталната година“ от 2014 г. и макар ролите им там да бяха подценени, сега ще е напълно редно да получат номинации за „Еми“, смята критикът на Hollywood Reporter Даниел Хийнбърг.

Вторият епизод е с премиера в HBO GO на 20 септември и така през седмица стрийминг платформата ще излъчва всяка една част на минисериала.


Прочетете още:

13 български филма влизат в европейския каталог на Netflix

Нео и Тринити се завръщат в Матрицата с първия трейлър на "The Matrix Resurrections"

Най-очакваните нови филми на 2021 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"