Криза в туризма? Исландия е стъпка напред Снимка: © getty images

Задължителни карантини, маски в магазините и много по-малко услуги спрямо предишни години - в световен мащаб туризмът е сред най-тежко засегнатите от Covid-19 сфери, но дори и в тази критична обстановка съществува поне един оазис, където частично да се измъкнем за момент от темата за пандемията - това място е Исландия.

Красотата на островната държава не е тайна - прелестните ѝ пейзажи могат да бъдат открити в телевизионни сериали като Game of Thrones, филми като Interstellar и клипове на музикални изпълнители като Джъстин Бийбър и Kaleo.

Макар да не е единствената дестинация, на която можем да открием впечатляваща природа, Исландия е стъпка пред всички други, благодарение на безупречната си реакция срещу коронавирус епидемията.

Северната страна реагира бързо на ситуацията, проведе повече тестове на глава на населението от всеки друг - първите проби бяха взети дори преди обявяването на случай на нейната територия, а за симптоми не се чакаше. Ниската средна възраст (36 години) допринесе за ниската смъртност, а ниската гъстота на живущите там помогна срещу бързото разпространение. Да, населението от 360 хиляди души и местното производство на тестове от компанията DeCODE Genetics направиха положителния сценарий възможен, но Исландия се възползва перфектно от спецификите и ресурсите си, като не бе нужно да се присъединява нито към строгите мерки на някои държави, нито към стратегията за търсене на стаден имунитет при други.

Всичко това днес поставя островната страна в много по-комфортно положение в навечерието на туристическия сезон. Планът е ясен - за разлика от много други дестинации, тук няма да има специални условия или обособени площи за пристигащите чужденци, а просто ще се заложи на стриктен "контрол на входа".

След 15 юни допускането на туристи в страната ще бъде съпровождано от тест за Covid-19, който да предотврати влизането в 14-дневна карантина - тя все пак ще остане като втори вариант.

Все още не е ясно дали цената за тестовете ще бъде поета изцяло от държавата, или пътуващите ще трябва да покрият разноските сами. Ако пък бъде предоставен документ, който да доказва, че туристът не е носител на Covid-19, няма да има нужда от даване на нова проба. При положителен резултат пък двуседмичната карантина съвсем разбираемо става задължителна.

На пръв поглед по-притеснително изглежда условието посетителите да изтеглят официалното правителствено приложение за следене, но Исландия притежава много силна политика за защита на личните данни. Към момента над 40% от местното население е инсталирало Rakning C-19 на телефоните си.

Какво получаваш срещу това? Правото да се насладиш на едно от най-живописните кътчета на света без маска и ограничения на движението.

След като туризмът се превърна в генератор на основния дял от експортните приходи на страната през последните години, е неизбежно въпреки всички усилия той да бъде силно засегнат от кризата. Голяма част от хората, които биха се отдали на посещения на чужди държави, тази година ще се въздържат от това удоволствие. Но въпреки всичко Исландия показва, че при добра организация Covid-19 може да бъде преборен и само месеци след началото на пандемията да се създадат нужните условия толкова пряко засегнат отрасъл да заработи на високи обороти.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Перфектната буря в туризма на Исландия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Преразглеждат номинациите за "Оскар" заради Андреа Райзбъро

Експерти поставиха под съмнение, че е правилният кандидат за статуетката

09:00 - 30.01.2023

Путин заплашил Борис Джонсън с ракетен обстрел при посещението му в Киев

"Не искам да те нараня, но с една ракета ще отнеме само минута"

08:45 - 30.01.2023

След ДСБ, и "Да България" се съгласи на преговори за коалиция с ПП

Партиите си поставят за цел да спечелят първи мандат в 49 НС

08:20 - 30.01.2023

Костадин Костадинов забърка и децата си в предизборната кампания

С похвали за неслучил се масов бой в училище заради "лева"

07:37 - 30.01.2023

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023