Снимка: © getty images

Задължителни карантини, маски в магазините и много по-малко услуги спрямо предишни години - в световен мащаб туризмът е сред най-тежко засегнатите от Covid-19 сфери, но дори и в тази критична обстановка съществува поне един оазис, където частично да се измъкнем за момент от темата за пандемията - това място е Исландия. 

Красотата на островната държава не е тайна - прелестните ѝ пейзажи могат да бъдат открити в телевизионни сериали като Game of Thrones, филми като Interstellar и клипове на музикални изпълнители като Джъстин Бийбър и Kaleo.

Макар да не е единствената дестинация, на която можем да открием впечатляваща природа, Исландия е стъпка пред всички други, благодарение на безупречната си реакция срещу коронавирус епидемията.

Северната страна реагира бързо на ситуацията, проведе повече тестове на глава на населението от всеки друг - първите проби бяха взети дори преди обявяването на случай на нейната територия, а за симптоми не се чакаше. Ниската средна възраст (36 години) допринесе за ниската смъртност, а ниската гъстота на живущите там помогна срещу бързото разпространение. Да, населението от 360 хиляди души и местното производство на тестове от компанията DeCODE Genetics направиха положителния сценарий възможен, но Исландия се възползва перфектно от спецификите и ресурсите си, като не бе нужно да се присъединява нито към строгите мерки на някои държави, нито към стратегията за търсене на стаден имунитет при други.

Всичко това днес поставя островната страна в много по-комфортно положение в навечерието на туристическия сезон. Планът е ясен - за разлика от много други дестинации, тук няма да има специални условия или обособени площи за пристигащите чужденци, а просто ще се заложи на стриктен "контрол на входа".

След 15 юни допускането на туристи в страната ще бъде съпровождано от тест за Covid-19, който да предотврати влизането в 14-дневна карантина - тя все пак ще остане като втори вариант.  

Все още не е ясно дали цената за тестовете ще бъде поета изцяло от държавата, или пътуващите ще трябва да покрият разноските сами. Ако пък бъде предоставен документ, който да доказва, че туристът не е носител на Covid-19, няма да има нужда от даване на нова проба. При положителен резултат пък двуседмичната карантина съвсем разбираемо става задължителна.

На пръв поглед по-притеснително изглежда условието посетителите да изтеглят официалното правителствено приложение за следене, но Исландия притежава много силна политика за защита на личните данни. Към момента над 40% от местното население е инсталирало Rakning C-19 на телефоните си.

Какво получаваш срещу това? Правото да се насладиш на едно от най-живописните кътчета на света без маска и ограничения на движението. 

След като туризмът се превърна в генератор на основния дял от експортните приходи на страната през последните години, е неизбежно въпреки всички усилия той да бъде силно засегнат от кризата. Голяма част от хората, които биха се отдали на посещения на чужди държави, тази година ще се въздържат от това удоволствие. Но въпреки всичко Исландия показва, че при добра организация Covid-19 може да бъде преборен и само месеци след началото на пандемията да се създадат нужните условия толкова пряко засегнат отрасъл да заработи на високи обороти.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Перфектната буря в туризма на Исландия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници"

След атаката на Асен Василев от пазара да се извадят "некадърни работодатели", които не плащат адекватно

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"