Крум Зарков не хареса опита на Гешев да бетонира Борислав Сарафов за още 5 г. начело на НСлС Снимка: © Прокуратура на РБ

Главният прокурор Иван Гешев е номинирал заместника си Борислав Сарафов за нов 5-годишен мандат като директор на Националната следствена служба (НСлС).

Сарафов зае тази позиция през 2017 г. по времето на Сотир Цацаров, чийто зам.-главен прокурор стана три години по-рано.

Позиционирането на Гешев зад номинацията на действащия ръководител на Следствието поставя под въпрос неофициалните твърдения, че Ясен Тодоров е "фаворит" за поста.

Веднага след като стана ясно, че главният прокурор е направил номинация, служебният министър на правосъдието Крум Зарков отправи призив следователите сами да направят предложение за свой ръкводител.

"Ценейки високо професионализма на следователите и изпитвайки уважение към институцията Национална следствена служба, искаме да чуем техния глас преди да решим дали да упражним правомощието си за номинация. Изборът е достатъчно важен и не бива да бъде оставян единствено в ръцете на политици и кадровици. Затова призоваваме служителите на НСлС, следователите да намерят необходимия начин за да изразят своето становище за това кой би бил най-подходящ според тях да оглави службата им следващите 5 години", каза Зарков.

"България познава доста избори по върховете на съдебната система и често те са спорни, както по процедурата, така и по крайния резултат. Когато са били безспорни, винаги е било, защото е била ангажирана самата професионална общност. Затова и нашият призив е в следващите 2 седмици, когато има възможност да се правят такива номинации, следователите също да заявят своето становище по въпроса", коментира още той на брифинг.

Предложението за Борислав Сарафов е подкрепено и от още двама членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет - Йордан Стоев и Светлана Бошнакова.

Сарафов беше първият ръководител на Апелативната спецпрокуратура (закрита при промените в Закона за съдебната власт през 2022 г.). През 2013 г. се кандидатира неуспешно за главен прокурор, но избраният от ВСС Сотир Цацаров реши да го покани в екипа си като заместник към Върховната касационна прокуратура.

През 2019 г. по време на т.нар. "Апартаментгейт" Сарафов беше принуден да излезе в отпуск, докато прокуратурата проверяваше как 21-годишният му син е успял да купи луксозен имот за половин милион лева в Бояна. Проверката така и не стигна до данни за финансови злоупотреби.

Най-значимото разследване през последните години, което Борислав Сарафов лично надзираваше, беше за тежката автобусна катастрофа на АМ "Струма" от 2021 г., при която загинаха десетки македонски граждани.

В последните месеци заместникът му Ясен Тодоров беше основният "говорител" на Следствието - включително по казуси като разследването срещу Георги Семерджиев за катастрофата на бул. "Черни връх".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023