Крум Зарков не хареса опита на Гешев да бетонира Борислав Сарафов за още 5 г. начело на НСлС Снимка: © Прокуратура на РБ

Главният прокурор Иван Гешев е номинирал заместника си Борислав Сарафов за нов 5-годишен мандат като директор на Националната следствена служба (НСлС).

Сарафов зае тази позиция през 2017 г. по времето на Сотир Цацаров, чийто зам.-главен прокурор стана три години по-рано.

Позиционирането на Гешев зад номинацията на действащия ръководител на Следствието поставя под въпрос неофициалните твърдения, че Ясен Тодоров е "фаворит" за поста.

Веднага след като стана ясно, че главният прокурор е направил номинация, служебният министър на правосъдието Крум Зарков отправи призив следователите сами да направят предложение за свой ръкводител.

"Ценейки високо професионализма на следователите и изпитвайки уважение към институцията Национална следствена служба, искаме да чуем техния глас преди да решим дали да упражним правомощието си за номинация. Изборът е достатъчно важен и не бива да бъде оставян единствено в ръцете на политици и кадровици. Затова призоваваме служителите на НСлС, следователите да намерят необходимия начин за да изразят своето становище за това кой би бил най-подходящ според тях да оглави службата им следващите 5 години", каза Зарков.

"България познава доста избори по върховете на съдебната система и често те са спорни, както по процедурата, така и по крайния резултат. Когато са били безспорни, винаги е било, защото е била ангажирана самата професионална общност. Затова и нашият призив е в следващите 2 седмици, когато има възможност да се правят такива номинации, следователите също да заявят своето становище по въпроса", коментира още той на брифинг.

Предложението за Борислав Сарафов е подкрепено и от още двама членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет - Йордан Стоев и Светлана Бошнакова.

Сарафов беше първият ръководител на Апелативната спецпрокуратура (закрита при промените в Закона за съдебната власт през 2022 г.). През 2013 г. се кандидатира неуспешно за главен прокурор, но избраният от ВСС Сотир Цацаров реши да го покани в екипа си като заместник към Върховната касационна прокуратура.

През 2019 г. по време на т.нар. "Апартаментгейт" Сарафов беше принуден да излезе в отпуск, докато прокуратурата проверяваше как 21-годишният му син е успял да купи луксозен имот за половин милион лева в Бояна. Проверката така и не стигна до данни за финансови злоупотреби.

Най-значимото разследване през последните години, което Борислав Сарафов лично надзираваше, беше за тежката автобусна катастрофа на АМ "Струма" от 2021 г., при която загинаха десетки македонски граждани.

В последните месеци заместникът му Ясен Тодоров беше основният "говорител" на Следствието - включително по казуси като разследването срещу Георги Семерджиев за катастрофата на бул. "Черни връх".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022