Снимка: © Screenshot/bTV

Влизането на България в Шенген е една от темите, по които може да се направи сериозен пробив и без работещ парламент. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в интервю пред bTV. По думите му сега е моментът, в който страна трябва да се подготви и да постави въпроса за пълноправно членство в дневния ред на Европа.

Той посочи, че европейските партньори могат да бъдат убедени, че България е тръгнала по необратим път при предстоящата проверка на Европейската комисия по техническата готовност на страната, която предстои в края на септември. Зарков допълни, че Европа от дълго време чака редица закони от България, като този за търсенето на отговорност на главния прокурор.

"Мисля, че когато покажем достатъчно на брой готови качествени проекти и волята, която е налице, имаме шанса поне да поставим въпроса в коренно различна светлина", каза той.

Министърът на правосъдието коментира и проблемите около вписването на новото ръководство на ICGB - компанията, която управлява интерконектора с Гърция. В петък Кирил Петков обвини енергийния министър Росен Христов, че е отменил решението за избора на надзорен съвет на компанията.

Челен сблъсък заради газовата връзка с Гърция, чийто старт отново е под въпрос (обновена)

По този повод Зарков обясни, че е проверил случая и посочи, че Агенцията по вписванията не е имала друг избор освен да откаже вписването заради проблем с имената на двама от предложените членове - представители от гръцката страна. Правосъдният министър каза, че "сега топката е в заявителя да подаде нови документи".

Освен служебен министър, Крум Зарков е и член и бивш депутат от групата на БСП. В петък лидерът на партията Корнелия Нинова се разграничи от действията на партийни членове в кабинета на Радев, сред които са Зарков, спортният министър Весела Лечева и министърът на земеделието Явор Гечев.

По този повод правосъдният министър каза, че "става дума за едно недоразумение" и нарече ситуацията "буря в чаша вода".

БСП се разграничи от Зарков, Лечева и Гечев, но няма намерения да ги изключва

"Става дума за едно недоразумение, което ме учудва, защото го чувам от хора, които имат голяма политическа грамотност. Служебното правителство се различава от редовното по това, че то не е партийно. Няма нужда някой да казва, че не носи отговорност за хората в него - това е така е по дефиниция", каза Зарков.

Той допълни, че не може да се говори за "представители на БСП или на която и да е друга партия" в служебния кабинет, тъй като той не е партиен. За участието си в него Зарков съобщи, че е бил повикан на беседа от президента и премиера Гълъб Донев, след като е бил върнат и третия мандат за съставяне на правителство. По време на срещата тримата политици са уточнили "визията и ролята на служебното правителство".

Зарков обясни, че не е имал колебания да поеме поста на правосъден министър и посочи, че Радев и Донев са му предоставили "едно спокойствие и компетентност, която рязко контрастира с истерията, която характеризира българския политически живот".

"Ролята на служебното правителство според президента Радев, който ни инструктира и според Гълъб Донев, е не да се тръшкаме, а да работим така, че компетентно да направим резултати за смекчаване на кризите", изтъкна той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин