Търговската експлоатация на газовия интерконектор между България и Гърция, който се строи вече 12 години, стана повод за първия сериозен конфликт със служебния кабинет на Гълъб Донев. старта на

Малко по-рано през деня Кирил Петков обвини новия министър на енергетиката Росен Христов, че е отменил решение от 22 юли за избор на надзорен съвет на ICGB - компанията, която управлява интерконектора с Гърция.

"Така дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор. Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан. Защо? Пускането на връзката в екплоатация ще спести милиони на България", казва той.

Малко след това "Капитал" публикува своя статия, в която също твърди, че първия си работен ден начело на МЕ Христов е отменил решение на предшественика си за избора на членове на Надзорния съвет на компанията-оператор ICGB.

Медията твърди, че този ход може да забави с поне два месеца работата на ICGB , защото се нарушава крайния срок по сертификацията им от КЕВР и гръцкия енергиен регулатор, съгласуван с ЕК.

В петък следобед обаче Министерството на енергетиката публикува опровержение, в което се казва, че Христов не отменял назначенията, а те са спрени заради забележки на Агенцията по вписванията.

Одобрението на Надзорния съвет на ICBG е станало още на 22 юли с решение на Александър Николов, но поради процедурни неуредици то така и не е вписано в Търговския регистър.

Един от формалните поводи е спор около изписването на един от новите директори Георгиус Сатлас, който в един от документите е посочен с име "Джордж", както пише "Капитал".

Същото се потвърждава и от Министерството на енергетиката, които обаче посочват, че има и други проблеми - "неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения".

Напрежението около казуса доведе и до първите протести срещу служебното правителство - още в третия ден на работата му.

В отговор президентът Румен Радев се учуди на недоволството срещу кабинета, "още преди той да е обявил намерения".

"Определени посредници и лобисти губят нервите си при самата мисъл, че може да им се отнеме възможността да печелят от криза, която сами предизвикаха. А домакинствата и бизнесът искат евтини и надеждни доставки. Това е задача, която служебното правителство ще решава", обяви Радев.


Петков обвини служебния кабинет, че саботира алтернативните доставки на газ

"Няма значение каква буря ще ни брули": Новата власт се готви да преговаря с "Газпром"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин