Министерството на енергетиката публикува опровержение на информацията, че Росен Христов е отменил решение на предшественика си Александър Николов за назначения в ICGB - компанията-оператор на гръцкия интерконектор.

Твърдението, че това е станало с негова заповед на 3 август, беше публикувано в статия във в. "Капитал", като същата информация беше разпространена в позиция на бившия премиер Кирил Петков по-рано в петък.

От МЕ обаче твърдят, че "енергийният министър Росен Христов по никакъв начин не е отменял назначенията в "Ай Си Джи Би" АД. Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването".

Те посочват, че отказът е дошъл от Агенцията по вписванията заради неизпълнени административни изисквания, липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения, както и "фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството" - според "Капитал" в един от документите е посочен "Георгиус", а в друг - "Джордж" в името на гръцки член на надзорния съвет.

Малко по-късно премиерът Гълъб Донев обяви пред БНТ малко по-нюансирана позиция - че решението е отменено от министъра на енергетиката "за да бъде санирано и да бъдат записани правилно имената в надзорния съвет".

Донев обяви, че тази грешка е допусната от предходното държавно ръководство, което сега обвинява служебния кабинет.

Той твърди, че корекцията ще бъде направена "още следващата седмица". От интервюто не стана ясно дали тя действително може да доведе до по-сериозно забавяне на процедурата за пускането на интерконектора. Донев коментира, че правителството ще положи усилия това да не се случи, но направи уговорка, че "има много неща, които трябва да бъдат довършени, а не са направени за 7 месеца".

От Министерството на енергетиката заявяват, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29.07.2022 г. – 1 ден преди крайния срок и 3 дни преди встъпването на служебното правителство.

"Категорично заявяваме, че новото ръководство на Министерство на енергетиката не само не блокира новата газова връзка с Гърция, а напротив – влага всички ресурси за бързото отстраняване на многото недостатъци и забележки, които получихме в наследство. За последните денонощия целият процес е на ръчно управление", се казва в съобщението им.

Позицията на МЕ излиза няколко часа след като бяха свикани два протеста срещу служебното правителство заради намеците, че се готвят нови преговори с "Газпром" и заради информацията, че гръцката газова връзка ще се забави за пореден път.

Проблемът с потенциалното отлагане на работата на интерконектора е сериозен, защото той може да стане маршрутът за увеличени доставки на газ от Азербайджан към България и евентуално облекчаване на високите цени на горивото.


Челен сблъсък заради газовата връзка с Гърция, чийто старт отново е под въпрос (обновена)

#ГАZwithme: Новият кабинет провокира протести на третия ден от работата си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин