Бившият премиер Кирил Петков публикува във Facebook серия от критики спрямо служебното правителство, част от които съдържат обвинения срещу властта в саботиране на алтернативните доставки на природен газ.

Петков посочва, че "в най-важния момент за Бългаиря се връщаме две крачки назад", като твърди, че новото ръководство на Министерството на енергетиката и новият "кризисен щаб" за газа се бави със задействането на сделката за танкерите с втечнен газ до края на годината.

"Нито има поискана информация от компанията, която очаква седемте кораба за доставка, нито има разговор с Турция за свободно място за пристанище на корабите. Няма обаждане към компанията, която запази капацитет за нас в Гърция. Няма информация за разговори с Гърция за разтоварване на повече от договорения втечнен газ в Ревитуса, след като съседите ни обявиха разширяване на капацитета на терминала. Но вече се говори за Газпром и дългосрочни договори", пише той с препратка към сутрешното интервю на зам.-енергийния министър Еленко Божков.

Петков пита "какво точно прави кризисният щаб", след като "Газпром" не може да се смята за надежден доставчик, при положение, че ограничава подаването дори за Германия.

Бившият премиер твърди още, че новият министър на енергетиката Росен Христов е отменил тяхно решение от 22 юли за изобр на надзорен съвет на ICGB - компанията, която управлява интерконектора с Гърция.

"Така дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор. Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан. Защо? Пускането на връзката в екплоатация ще спести милиони на България", казва той.

Петков критикува и смяната на Румен Спецов като директор на НАП, като заявява, че агенцията има "рекордни приходи и много добра събираемост".

Част от недоволството му се оказва свързано и с "въвеждането на задължителни маски навсякъде на закрито в София, при положение че само 2,5% от интензивните легла са запълнени".

Всъщност - това решение беше анонсирано от РЗИ - София на 2 август, в деня на предаване на властта, а само ден по-късно беше ревизирано по искане на новия здравен министър Асен Меджидиев, като обхватът и срокът му бяха съкратени. Задължителните маски са част от мерките в т.нар. Етап 2 на плана, който беше въведен в сила по време на кабинета на Петков.

От ПП обаче се обявяват маските, защото заболеваемостта спада и няма натоварване на здравната система.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин