Петков обвини служебния кабинет, че саботира алтернативните доставки на газ

Бившият премиер Кирил Петков публикува във Facebook серия от критики спрямо служебното правителство, част от които съдържат обвинения срещу властта в саботиране на алтернативните доставки на природен газ.

Петков посочва, че "в най-важния момент за Бългаиря се връщаме две крачки назад", като твърди, че новото ръководство на Министерството на енергетиката и новият "кризисен щаб" за газа се бави със задействането на сделката за танкерите с втечнен газ до края на годината.

"Нито има поискана информация от компанията, която очаква седемте кораба за доставка, нито има разговор с Турция за свободно място за пристанище на корабите. Няма обаждане към компанията, която запази капацитет за нас в Гърция. Няма информация за разговори с Гърция за разтоварване на повече от договорения втечнен газ в Ревитуса, след като съседите ни обявиха разширяване на капацитета на терминала. Но вече се говори за Газпром и дългосрочни договори", пише той с препратка към сутрешното интервю на зам.-енергийния министър Еленко Божков.

Петков пита "какво точно прави кризисният щаб", след като "Газпром" не може да се смята за надежден доставчик, при положение, че ограничава подаването дори за Германия.

Бившият премиер твърди още, че новият министър на енергетиката Росен Христов е отменил тяхно решение от 22 юли за изобр на надзорен съвет на ICGB - компанията, която управлява интерконектора с Гърция.

"Така дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор. Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан. Защо? Пускането на връзката в екплоатация ще спести милиони на България", казва той.

Петков критикува и смяната на Румен Спецов като директор на НАП, като заявява, че агенцията има "рекордни приходи и много добра събираемост".

Част от недоволството му се оказва свързано и с "въвеждането на задължителни маски навсякъде на закрито в София, при положение че само 2,5% от интензивните легла са запълнени".

Всъщност - това решение беше анонсирано от РЗИ - София на 2 август, в деня на предаване на властта, а само ден по-късно беше ревизирано по искане на новия здравен министър Асен Меджидиев, като обхватът и срокът му бяха съкратени. Задължителните маски са част от мерките в т.нар. Етап 2 на плана, който беше въведен в сила по време на кабинета на Петков.

От ПП обаче се обявяват маските, защото заболеваемостта спада и няма натоварване на здравната система.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024