Петков обвини служебния кабинет, че саботира алтернативните доставки на газ

Бившият премиер Кирил Петков публикува във Facebook серия от критики спрямо служебното правителство, част от които съдържат обвинения срещу властта в саботиране на алтернативните доставки на природен газ.

Петков посочва, че "в най-важния момент за Бългаиря се връщаме две крачки назад", като твърди, че новото ръководство на Министерството на енергетиката и новият "кризисен щаб" за газа се бави със задействането на сделката за танкерите с втечнен газ до края на годината.

"Нито има поискана информация от компанията, която очаква седемте кораба за доставка, нито има разговор с Турция за свободно място за пристанище на корабите. Няма обаждане към компанията, която запази капацитет за нас в Гърция. Няма информация за разговори с Гърция за разтоварване на повече от договорения втечнен газ в Ревитуса, след като съседите ни обявиха разширяване на капацитета на терминала. Но вече се говори за Газпром и дългосрочни договори", пише той с препратка към сутрешното интервю на зам.-енергийния министър Еленко Божков.

Петков пита "какво точно прави кризисният щаб", след като "Газпром" не може да се смята за надежден доставчик, при положение, че ограничава подаването дори за Германия.

Бившият премиер твърди още, че новият министър на енергетиката Росен Христов е отменил тяхно решение от 22 юли за изобр на надзорен съвет на ICGB - компанията, която управлява интерконектора с Гърция.

"Така дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор. Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан. Защо? Пускането на връзката в екплоатация ще спести милиони на България", казва той.

Петков критикува и смяната на Румен Спецов като директор на НАП, като заявява, че агенцията има "рекордни приходи и много добра събираемост".

Част от недоволството му се оказва свързано и с "въвеждането на задължителни маски навсякъде на закрито в София, при положение че само 2,5% от интензивните легла са запълнени".

Всъщност - това решение беше анонсирано от РЗИ - София на 2 август, в деня на предаване на властта, а само ден по-късно беше ревизирано по искане на новия здравен министър Асен Меджидиев, като обхватът и срокът му бяха съкратени. Задължителните маски са част от мерките в т.нар. Етап 2 на плана, който беше въведен в сила по време на кабинета на Петков.

От ПП обаче се обявяват маските, защото заболеваемостта спада и няма натоварване на здравната система.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Кой са най-скъпите брандове в света за 2023 година

Най-големите марки в света се оценяват на 3.3 трилиона долара спрямо 3.1 трилиона долара преди година.

06:00 - 30.11.2023
Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023