Снимка: © Булевард България

Решенията и позициите на служебния кабинет, свързани с природния газ, доведоха до организирането на два протеста пред президентството още на третия ден от новата изпълнителна власт.

И двата са свикани за 19 ч. пред сградата на "Дондуков" 2.

Първият е организиран от Мартин Темелков и Бебо Халваджиян, които са нарекли събитието #ГАZwithme - по аналогия с протестите от 2013 г. срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Те цитират информацията за това, че служебният кабинет "се опитва да блокира газовата връзка с Гърция, която е надеждата на България за независимост от Русия", както и уволненията в първите дни след смяната на правителствата. Малко след анонсирането на протестите Министерството на енергетиката публикува опровержение на данните, че е отменено решение за назначения в ICGB, които може да забавят още повече старта на интерконектора.

"Такава чак наглост е необичайна. Ясно че петък през август не е най-доброто време за граждански инициативи, но може би и това им е целта", се казва в позицията на организаторите на протеста.

"Демократична България" също свика симпатизантите си в знак на несъгласие с решенията на служебния кабинет.

"С всички свои действия до момента служебният кабинет показва, че сменя геополитическата посока на България и ни води към зависимост от “Газпром”, саботирайки енергийната диверсификация на страната. Служебното правителство на Радев използва процедурни хватки, за да попречи на сертифицирането на интерконектора с Гърция, по който можем да получаваме по-големи количества евтин азерски газ", се казва в позицията на ДБ.

"Няма да позволим реставрация на ролята ни на задунайска губерния", се казва още в техния апел.

Двата протеста са подкрепени и от "Ние идваме" на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, които обявяват, че "желанието България да бъде върната обратно в зависимост от един диктаторски режим, ще превърне страната ни в енергиен васал, а Путинова Русия ще продължи да използва средствата за убийства на мирни жители в Украйна".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин