КС допусна жалбата на "Възраждане" за референдума срещу еврото Снимка: © Булевард България

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане жалбата на "Възраждане" за провеждането на референдум, с който да се забрани въвеждането на еврото в България до 2043 г. Институцията е образувала дело по искане на депутатите от партията, които твърдят, че решението за отказ на парламент да проведе националното допитване, е противоконституционно.

Жалбата беше внесена в съда в петък и беше подкрепена и от "Има такъв народ" и независимия народен представител Радостин Василев, тъй като без техните подписи "Възраждане" няма достатъчен брой депутати, за да се обърне към съда.

Докладчик по делото в КС е съдия Соня Янкулова. Сайтът "Медиапул" съобщава, че не е изключено казусът да стигне и до Съда на ЕС в Люксембург, тъй като засяга международен договор и се отнася до условие, който България е приела като страна-членка на Съюза.

"Възраждане" организира инициативата за референдума на фона на предизборната кампания, макар депутатите да твърдяха, че не са "против" еврото, а само "за" забрана за подобно решение до 2043 г.

Формулираният от тях въпрос е: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?".

България обаче е поела ангажимент за присъединяване към еврозоната с акта на подписване на договора за присъедниняване към ЕС и според юристи теми, заложени в ратифициран международен договор, не подлежат на национално допитване - според закона и Конституцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024