"Възраждане" ще обжалва проваления референдум срещу еврото пред КС

"Възраждане" насочва опитите си за спасение на проваления референдум срещу еврото към Конституционния съд (КС). Партията ще обжалва пред институцията решението на парламента, с което провеждането на националното допитване беше отхвърлено.

Лидерът ѝ Костадин Костадинов обвини депутатите, че миналата седмица са "погазили закона и конституцията", като не са позволили референдумът да се проведе. По думите му жалбата пред КС е подкрепена още от "Има такъв народ" и независимия народен представител Радостин Василев. Без техните подписи "Възраждане" няма достатъчен брой депутати, за да се обърне към съда.

"Фашизмократите твърдят, че въпросът за референдума нарушава конституцията. Ние питаме кой точно член. Няма отговор. Направихме жалба, подписана е от 49 народни представители. Подписаха се цялата група на “Възраждане”, на ИТН и независимия депутат. БСП отказаха. Жалбата ще бъде внесена в деловодството на конституционния съд в 13:30 часа в петък", каза Костадинов, цитиран от БНТ.

Партията му организира инициативата за референдум, с който да се забрани въвеждането на еврото в България до 2043 г. макар депутатите да твърдяха, че не са "против" еврото, а само "за" забрана за подобно решение до 2043 г. България обаче е поела ангажимент за присъединяване към еврозоната с акта на подписване на договора за присъдениняване към ЕС и според юристи теми, заложени в ратифициран международен договор, не подлежат на национално допитване - според закона и Конституцията.

Ден след като Народното събрание окончателно отхвърли идеята за националното допитване, лидерът на "Възраждане" се опита да спретне правен капан в опит да защити референдума. Той невярно твърдеше, че депутатите не са знаели какво гласуват и всъщност са одобрили провеждането на националното допитване. Гласуваният в парламента документ, който беше отхвърлен, сочеше друго.

Костадин Костадинов - лидер на "Възраждане" "Възраждане" се опита да вкара проваления референдум в правен капан, за да го спаси


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024