"Възраждане" се опита да вкара проваления референдум в правен капан, за да го спаси

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов не е готов да се откаже от идеята си за референдум, с който да се забрани въвеждане на еврото в България до 2043 г. В публикация в профила си във Facebook той оспорва резултата от вчерашното гласуване в парламента, като според него народните представители не са знаели какво гласуват и всъщност са одобрили провеждането на националното допитване.

Костадинов твърди, че депутатите на практика са гласували доклада от парламентарната комисия по правни въпроси, която отхвърля предложението за референдум. Той показва и снимка от документа, като го нарича "проекторешение", в което пише:

"Комисията по правни въпроси...реши: отхвърля предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?".

Костадинов твърди, че депутатите са гласували именно този текст. Крайният резултат в парламента беше 68 депутати "за", 98 гласа "против" и 46 "въздържал се". Лидерът на "Възраждане" използва това в негова полза и изтъква, че референдум ще има - тъй като народните представители гласуват "против" отхвърлянето.

"Булевард България" направи кратка проверка, която оспорва това. Точно преди депутатите да се произнесат по казуса с референдума срещу еврото, зам.-председателката на Народното събрание Росица Кирова дава указания как ще протече вота:

"Да поясня за всички. Гласуваме предложението на "Възраждане", на организаторите на референдума, което е неподкрепено от комисия. Тоест, който гласува "за" - ще гласува за провеждане на референдума. (Този), който гласува "против", ще бъде против провеждане на референдума".

Последва гласуване, както и прегласуване, но резултатът е един и същ и предложението за провеждане на референдума не е прието. Кой как гласува да има ли референдум:

  • ГЕРБ-СДС - 1 "за", 12 "против", 45 "въздържал се
  • ПП-ДБ - 1 "за" (Росен Костурков - по погрешка), 52 "против" и 1 "въздържал се"
  • "Възраждане" - 37 "за"
  • ДПС - 35 "против
  • БСП - 18 "за"
  • ИТН - 10 "за"
  • Независим (Радостин Василев) - 1 "за"

Тезата на Костадинов напълно противоречи и с начина, по който са гласували депутатите от неговата партия. Ако в залата е гласуван доклада на правна комисия - то по логиката на Костадинов групата му е трябвало да гласува с "против" вместо "за". Лидерът на "Възраждане" обаче намира оправдание и за това в публикацията си:

"Тъй като ние видяхме какво се случва, на свой ред тихо и кротко гласувахме "за", след което за по-сигурно поискахме и прегласуване, което още веднъж потвърди решението", пише той.

Опитът за създаване на правен капан беше забелязан от депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов, който обясни в Twitter, че в пленарната зала е гласувано проект за решение за провеждане на референдум. Документът може да бъде намерен на сайта на парламента.

В текста пише: "Народното събрание одобрява предложението за произвеждане на национел референдум по следния въпрос за гласуване: Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?".

Като гласуват с "против" депутатите на практика отхвърлят написаното.

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква ново обсъждане

Междувременно мнение по темата изрази вицепрезидентът Илияна Йотова. Пред журналисти тя каза, че очаква да има опит за повторно обсъждане на предложението.

"Доколкото разбирам председателстващият заседанието не е подложил на гласуване решението на комисията от предния ден, с което тя отхвърля предложението за провеждане на референдум. Няма да коментирам защо и как се е случило - може да е продиктувано от емоция, незнание или недостатъчен опит от страна на някои народни представители. Ако питате за моята прогноза, тя е, че ще се опитат въпросът отново да влезе за гласуване в НС, което е и една оценка за работата на Народното събрание", посочва тя, цитирана от БНТ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024