Парламентът отказа референдум срещу еврото на "Възраждане" Снимка: © Getty Images

С 98 гласа "против" и 46 "въздържал се" Народното събрание отказа да подкрепи провеждането на референдум по искане на "Възраждане", с който да се забрани въвеждане на еврото в България до 2043 г. Едва 68 депутати бяха "за". Резултатът - на този етап допитване няма да има засега, а темата по всяка вероятност ще тръгне към Конституционния съд, каквато заявка дадоха от партията на Костадин Костадинов. За сезиране на КС са нужни поне 48 депутатски подписа, а формацията разполага с 37. Очаква се да получи липсващите от ИТН.

Кой как гласува да има ли референдум:

  • ГЕРБ-СДС - 1 "за", 12 "против", 45 "въздържал се
  • ПП-ДБ - 1 "за" (Росен Костурков - по погрешка), 52 "против" и 1 "въздържал се"
  • "Възраждане" - 37 "за"
  • ДПС - 35 "против"
  • БСП - 18 "за"
  • ИТН - 10 "за"
  • Независимият Радостин Василев - "за".

При прегласуването резултатът беше подобен. Според неподкрепящите допитването то е недопустимо по закон. От партията на Слави Трифонов обясниха, че са "за" провеждане на вот и "за" пряката демокрация", но "против" отлагането на членството на България в Еврозоната. От БСП са скептични към въвеждане на европейската валута на този етап.

В петък беше крайният срок, в който парламентът трябваше да се произнесе по темата с референдума, след като от инициативния комитет на "Възраждане" бяха събрали над 400 000 подписа в подкрепа на провеждането на допитване. Броят им предполагаше, че Народното събрание трябва да приеме референдум, като може да редактира въпроса. То не направи нито едно от двете, а Костадин Костадинов призова президентът Румен Радев да насрочи допитване (неясно по каква процедура) и да се обърне към Конституционния съд дали въпросът за допитване е допустим. Той гласеше:

  • Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?

"Възраждане" смятат да протестират срещу самото гласуване на парламента днес, защото според тях законът задължава НС да приеме допитването, защото подписите в подкрепа от граждани са над 400 000.

Дебатите по темата в пленарната зала днес отнеха часове, в които хора от партията на Костадинов бяха силно емоционални - до фалцет в случая на юриста от групата Петър Петров. Твърдяха обаче, че не са "против" въвеждане на еврото, а само "за" забрана за подобно решение до 2043 г. България обаче е поела ангажимент за присъединяване към еврозоната с акта на подписване на договора за присъдениняване към ЕС и според юристи теми, заложени в ратифициран международен договор, не подлежат на национално допитване - според закона и Конституцията.

"Възраждане" е на различно мнение. Традиционно оттам говореха от трибуната за "национално предателство", за "американското посолство", за "сдаване на суверенитет", за "спасяване на българския лев".

Йордан Цонев от ДПС, който през 1997 г. е председател на бюджетната комисия в парламента, когато България въвежда валутен борд, за да се спаси от хиперинфлацията, припомни, че "суверенитетът" на българския лев е приключил още тогава. Левът повече от 25 години е пряко обвързан с чужда валута - първо с германската марка, а после и до ден днешен с еврото.

На обвиненията от "Възраждане", че неподкрепящите референдума ги е "страх" от гласа на българите, Цонев отвърна: "Страхуваме се от страха - този, който насаждате".

Мартин Димитров от ПП-ДБ, който е икономист, припомни, че и според гуверньора на БНБ Димитър Радев провеждането на подобно допитване, което е "на бъра" на закона и конституцията, може да разклати валутния борд, а това пряко застрашава икономиката на страната. Опасенията си от последици при референдум - без значение от изхода му, Радев изрази по-рано през седмицата по време на заседание на правната комисия на парламента по темата.

Явор Божанков от ПП-ДБ прибегна до пример, според който това от "Възраждане" да твърдят, че не са против еврото, а само против въвеждането му в близките 20 години, е все едно да се свика референдум с аргумент, че гражданите не са против да си плащат данъците, но най-добре да не го правят до 2050 г. Той също допусна, че някой има интерес от икономическа дестабилизация в България и иронизира, че тъй като "не допускам това да е българска партия", вероятно е "някой режим, например в Кремъл".

Юристът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков и още няколко предствители на формацията също защитиха законовите аргументи срещу провеждането на референдума на "Възраждане" и това, че влизайки в ЕС, България е решила въпроса с приемане на еврото, когато отговори на икономическите критерии за това.

В края на дискусията Даниел Лорер от ПП-ДБ настоя от партията на Костадин Костадинов поне честно да признаят на хората, че са ги подвели, твърдейки, че "Възраждане" не е против еврото по принцип, а против въвеждането му в близките две десетилетия, защото това очевидно не е вярно. "Трябва да се извините 470 000 пъти" - на хората, които са се подвели и са ви подкрепили, каза той.

Предстои да се види кога казусът с референдума за еврото ще стигне до Конституционния съд. Той от своя страна няма срок, в който да се произнесе, в случай, че допусне изобщо казуса в дневния си ред. Ако парламенът беше приел решение за референдум за еврото, темата пак щеше да стигне до КС, но тогава според закона за прякото участие на гражданите в управлението съдиите щяха да имат 1 месец за произнасяне по същество.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024