Куршевел –  любимото място на руснаците. Как се отразяват войната и санкциите на френския зимен курорт? 

Добре дошли в Куршевел! Там, където децата на богатите българи се къпят в шампанско, където дори и Васил Божков може да се появи в промоционално туристическо видео (преди живота в изгнание).

Куршевел е най-скъпият зимен курорт и сигурен начин да кажеш на останалия свят, че си много богат. Затова освен българите, и руснаците го харесват. Толкова го харесват, че го наричат Куршевелски.

Сгушен в сърцето на френските Алпи, курортът включва в себе си пет алпийски села на пет различни височини: Льо паз, Сейнт Бон, Куршевел 1550, Куршевел 1650 и Куршевел 1850.

В рекламната брошура на Куршевел ще прочетете, че френският зимен курорт е предпочитано място за почивка заради многобройните възможности, които предлага на своите гости. Ако обичате спокойствието и природата, това е вашето място. Ако пък сте от авантюристите, курортът предлага отлични условия за зимни спортове. Шегуваме се…

Куршевел –  любимото място на руснаците. Как се отразяват войната и санкциите на френския зимен курорт?

Истината е далеч по-прозаична - Куршевел е еликсир за привържениците на лукса - хотели, спа-центрове, ресторанти, аниматори, танцуващи серивитьори с вид на стриптийзьори, бутици - купонът е 24/7.

Да, Куршевел определено е място за разточителство и за бизнес! Срещи в шалетата, срещи на открито - “курортът предлага многобройни възможности”.

Тези дни обаче за руснаците стана трудно. След като президентът им Владимир Путин нападна Украйна, опияняващите дни и нощи по пистите и клубовете на Алпите за неговите олигарси и техните жени, дъщери и любовници изглежда са към своя край.

Вълната от отменени резервации от страна на богатите руски клиенти частично помрачава купона. В Куршевел има неписано правило - “курсът” на бакшишите в шалетата е все едно сте на яхта - 10% от наема на хижата. Руснаците обаче често дават двойно.

Много “важни момчета от Русия“ този март няма да дойдат.

Броят на руските гости в Куршевел е намалял с 90% според местните жители, пише британският „Таймс“. А забраната за затварянето на въздушното пространство на ЕС за руски самолети, както и забраната на руските банки да извършват международни трансакции, определено са сред причините руските олигарси и техните семейства да не са толкова често срещана гледка в луксозните ски курорти като Куршевел.

На 8 март централната банка на Русия въведе още неудобства за руснаците, обявявайки временна процедура за операции с парична валута - клиентите могат да теглят не повече от 10 хиляди долара в брой, а останалите - само в рубли (по пазарния курс в деня на издаване). Ограниченията ще останат в сила най-малко до 9 септември.

Някои от руснаците имат самочувствието, че са “международни руснаци”, за разлика от “руските” руснаци, ваксинирани със Спутник. Жените им си водят фотографи, защото е ясно, че курортът е възможно “най-инстаграмното” място на света.

Френският зимен курорт е създаден след Втората световна война с цел осигуряване на работни места за местните хора. С постъпленията започва и еволюцията на курорта. Днес там се намират три от 25-те най-престижни хотела във Франция. На територията на курорта има и осем ресторанта с общо 14 звезди „Мишлен“.

Куршевел –  руски ски курорт - готвачи в кухнята - ресторант Le Cap Horn

След перестройката в края на 90-те години на миналия век, Куршевел започва да привлича руснаци. А през последните 20 години е сред най-предпочитаните дестинации за ваканция сред руските олигарси.

Първият, който сложи крак там, беше Роман Абрамович. След това го последваха и други знатни предприемачи - Владимир Потанин (най-богатият човек в Русия, компанията му „Норникел“ е най-големият производител на паладий в света и един от най-големите на никел, който се използва широко в производството на електрическите автомобили) и Михаил Прохоров (дългогодишен ръководител на банката ОНЕКСИМ и минно-металургичните компании Норилски никел и Полюс Золото).

Le Cap Horn в Куршевел е най-старият ресторант. Там менюто е на френски и на руски, а сервитьорите очакват бакшиши в златни кюлчета. Можете да видите момичета да танцуват по масите в чисто нови ски костюми Прада и Клое, докато мъжете им пийват Дом Периньон.

През последните седмици обаче образът на Крушевел като гореща точка за среща на руското висше общество се промени драстично. След като войските на Владимир Путин нахлуха в Украйна, руските милиардери бяха сериозно засегнати от международни санкции, а ефектът от тези санкции може ясно да се усети във френските Алпи.

Илона Котелюх, съпруга на милиардера Николай Саркисов - съсобственик на РЕСО Гарантия

Въпреки че руските туристи на територията на френския зимен курорт могат да бъдат определени като изчезващ вид, такива все още се срещат. Илона Котелюх, съпруга на милиардера Николай Саркисов - съсобственик на РЕСО Гарантия, една от най-големите застрахователни компании в Русия - качи своя снимка от склоновете на курорта, описвайки го като„моят оазис“. 29-годишната Илона Котелюх коментира ситуацията в Украйна, описвайки семейството си като „обикновени хора“, които не искат война.

Някои от собствениците на бизнес в курорта определят, че по-голямата част от приходите им идват именно от руснаците, които „харчат големи суми пари тук“. 50-годишният Жан-Ив Куминал, оптик в Lafarge Optique в Крушевел, коментира ситуацията в интервю за британския „Таймс“ така: „Ако няма руснаци, качеството на курорта ще е същото, но не и парите. Кой може да дойде тук, за да ги замени, в тези големи хотели и хижи?”

Според други обаче значението на руските туристи е надценено, тъй като курортът е популярен и сред британците и французите. Разликата е, че когато руснаците дадат 100-доларова банкнота, не чакат ресто.

През последните години в алпийския курорт се наблюдава и приток на хора с парични възможности и от други части на света, включително Бразилия, Кувейт и Обединените арабски емирства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024