Кувейт се сбогува с досегашния си емир Снимка: © Getty

Досегашният кувейтски емир шейх Науаф ал Ахмад ал Джабер ас Сабах, който почина вчера, бе погребан след молитва в джамия в Кувейт, предаде Ройтерс.

В края на ноември тази година той беше приет в болница заради неуточнено заболяване. През март 2021 г. шейх Науаф беше пътувал до САЩ за медицински прегледи.

Темата за здравето на кувейтския лидер обаче беше деликатен въпрос, предвид вътрешните борби за власт в двореца на малката държава, която граничи с Ирак и Саудитска Арабия.

Престолонаследникът и обявен за нов емир на Кувейт, 83-годишният шейх Мешаал ал Ахмад ал Джабер ас Сабах, бе видян да плаче по време на молитвата, на която присъстваха членове на управляващата кралска фамилия и председателят на кувейтското Национално събрание.

Тригодишното управление на шейх Науаф ал Ахмад ал Джабер ас Сабах като емир, сравнително кратко по кувейтските стандарти, бе засенчено от влошаващото му се здраве, отбелязва Ройтерс.

Неговият предшественик и полубрат шейх Сабах Ал Ахмад ас Сабах, който управляваше в продължение на 14 години, бе известен с дипломатическите си умения и определяше външната политика на държавата от Персийския залив в продължение на цели две поколения.

От няколко години Кувейт е потънал в сериозна криза между изпълнителната власт в ръцете на управляващата династия и законодателната власт, като това унищожава надеждите за реформи.

По закон сега шейх Мешаал ще има една година, за да посочи свой наследник на трона.

Шейх Науаф ал Ахмад ал Джабер ас Сабах бе погребан в гробището в Сулайбихат в губернаторството Ал Асима в Кувейт, където почиват роднините му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024