Три десетилетия след разпадането на тоталитарния режим в България, партиите продължават да попълват депутатските си листи с кадри на Държавна сигурност. 

87 от кандидатите за народни представители, които ще участват на изборите на 4 април, са с установена принадлежност към органите на ДС и разузнавателните служби на армията от периода преди 1989 г. Броят им бележи ръст в реални измерения в сравнение с листите от 2017 г., когато осветените регистрирани кандидати за депутати са били 78 (макар при по-малко участващи политически сили в изборите). 

Бивши щатни или нещатни сътрудници на службите има в 26 от общо 30 партийни/коалиционни листи на парламентарните избори.

"Демократична България" е единствената коалиция с прогнозен шанс за парламентарно представителство, която не е допуснала кандидат-депутати с принадлежност към ДС. 

Най-голям е броят им в листите на "БСП за България" - общо 15 кандидати, включително Таско Ерменков, Велизар Енчев, Иван Гранитски, Румен Гечев и др. 

Иван Кюркчиев от листата на ГЕРБ-СДС в 19 МИР - Русе също е установен като бивш агент на ДС с псевдоним "Ивайло". 

ДПС присъства в справката на КомДос с осем бивши сътрудници на Държавна сигурност - сред тях са дългогодишни кадри като Рамадан Аталай, Рушен Риза, Янко Янков и др., чиято принадлежност към службите е потвърждавана многократно в досегашните проверки. 

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е един от общо 7 души с осветена свързаност с ДС в партийните листи. Към групата се добавят имената на хора като Александър Урумов, Боян Чуков и Христо Смоленов. 

Осем са агентите в листите на коалицията "Воля и НФСБ", включително бившия депутат от БСП Кольо Парамов. "Атака" е номинирала трима души с досиета към ДС. 

Сътрудници на ДС има и в листите на "Има такъв народ" на Слави Трифонов (Иван Хиновски, Николай Радулов, Румен Попов), както и на коалицията "Изправи се! Мутри вън" (Христо Илиев и Марияна Сарафова - една от общо две жени в целия списък на Комисията по досиетата).

Това се отнася и за "Републиканци за България" на Цветан Цветанов и "КОД" на Петър Москов, в чиито листи има по един кандидат с осветена принадлежност към Държавна сигурност. 

Часове след публикуването на доклада на Комисията по досиетата, кандидатът с досие от "Републиканци за България" в Шумен Валентин Въков е подал уведомление до централата на партията, че се оттегля от листите. Кандидатът от листата на КОД също е подал заявление да се оттегли.  

Партията "Българска прогресивна линия", която се образува около група отцепили се депутати от БСП с лидер Красимир Янков, е попълнила листите си с трима бивши сътрудници на ДС. 

Листата "Възраждане на отечеството" на Николай Малинов от движение "Русофили" (срещу когото прокуратурата повдигна обвинение в шпионаж през 2019 г.) се отчита с деветима кандидати, част от "квотата ДС". Сред тях са бивши народни представители на БСП като Христо Монов и Огнян Сапарев. 

Националистическата партия "Възраждане" на Костадин Костадинов също е в списъка на КомДос с трима души, съпричастни с бившите служби за сигурност. Четирима са бившите агенти в листите на АБВ

В листите на БНО, които бяха попълнени от кадри на Васил Божков, има двама души с осветена принадлежност към ДС - Йордан Богатинов и Бончо Бончев. 


Нов конфликт около Комисията по досиетата ден след осветяването на 87 агенти в партийни листи

Кой кой е в листите за Избори 2021: Футболисти, музиканти, актриси, лекари и журналисти

С такива PR-и не им трябват политически врагове


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина