Кьовеши ще проверява европрокурорите в България Снимка: © Getty Images

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши изпраща екип в България, който да провери как работят европейските делегирани прокурори в страната. Това стана ясно от съобщение на европейската прокуратура (ЕППО) в четвъртък.

Проверката вероятно е назначена заради проблемите в българското представителство на Европейската прокуратура. Изданията "Медиаупул" и "Сега" съобщиха за масови напускания на делегираните прокурори и помощници, които постават под въпрос начина, по който се ръководи европейската институция у нас.

Българската квота в ЕППО се състои от 15 делегирани прокурори, макар досега страната да имаше само 9 такива, а в последните месеци трима от тях напуснаха постовете си. Всяка една номинация трябва да бъде предварителна одобрена в Люксембург, където е базирана Европейската прокуратура.

Кьовеши е разговаряла със служебния министър на правосъдието Крум Зарков, който по-рано също се зае със казуса като поиска Висшия съдебен съвет да изслуша ръководството на българския офис на Европейската прокуратура.

Двамата са обсъдили общите условия за работа на европейските делегирани прокурори. Кьовеши е акцентирала върху необходимостта българските власти да направят ключови подобрения, сред които да бъде създадена независима административна структура към офиса в София и спешно да бъдат назначени специализирани разследващи полицаи, които да работят по делата на ЕППО в страната.

Европейският главен прокурор също така е изпратила писмо до главния прокурор на България Иван Гешев, с която иска той да даде възможност и да улесни мисията на институцията в София.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024