Снимка: © Getty Images

Кюстендил иска да получи приоритетно 10 хиляди дози от ваксините срещу Covid-19, за да ваксинира всички граждани, записани при личните си лекари. Областният кризисен щаб е изпратил писмо до Министерството на здравеопазването и Националния ваксинационен щаб за осигуряване на 1000 флакона от препаратите, съобщи БНР.

Областта е една от най-засегнатите в страната заради разпространението на британския вариант на коронавируса. Заболеваемостта там вече е достигнала 530 души на 100 хиляди от населението и Кюстендил продължава да е в „червената зона“ на картата.

"В списъците на общопрактикуващите лекари са записани 4 900 - близо 5 000 души“, каза областният управител Виктор Янев. „Надявам се в понеделник-вторник да имаме ваксини“.

В понеделник кризисният щаб трябва да вземе и решение дали да удължи противоепидемичните мерки като носене на маски на открито. Това ограничение важи за Кюстендил до днес (7 март).

Според данните от Единния информационен портал – имунизираните в областта до момента са 4689. За последните 24 часа са поставени 102 дози (74 от Pfizer/BioNTech и 28 от AZ) при 2654 за цялата страна.

Кризата с ваксините продължава заради забавянето на доставките на AstraZeneca за цяла Европа. Последно България получи пратка на 28 февруари, която съдържаше 52 800 дози, като 50% от тях бяха разпределени към личните лекари в цялата страна. Отделно имаше пратка от над 21 хиляди препарата от Pfizer/BioNTech, но те се използват само за ваксиниране на хората от изборната администрация.

В неделя директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов обяви в интервю за bTV, че очакваме две пратки от AZ/Oxford през март. Първата ще бъде от 76 800 дози и ще пристигне на 9 март, а три дни по-късно трябва да разполагаме с още 28 800 дози.

„Ще има допълнителни доставки в рамките на месеца, но още нямаме потвърждение за дози и дата“, добави той.

От Pfizer/BioNTech чакаме общо 105 хиляди ваксини, разделени на пет доставки от по 21 хиляди. Първата идва на 8 март. От Moderna ще получим 85 хиляди дози – увеличение с цели 50 хиляди за месеца.

Това би позволило евентуалното ново пускане на „зелените коридори“ за масова имунизация. До момента напълно ваксинирани са 50 051 български граждани, а поне по една доза имат над 287 хиляди души.


Математикът на НОЩ: На прага сме на критичните стойности, предстоят 4 трудни седмици

Вярно ли е, че шефът на Pfizer не е ваксиниран?

Германия разследва лекар заради експериментален антиген срещу Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него