КЗК прогледна за "Лукойл". Наложи близо 68 млн. лв. заради злоупотреба "с господващо положение" Снимка: © Getty Images

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налага имуществена санкция на "Лукойл-България" в размер на 67,7 млн. лв. Това става ясно от прессъобщение на комисията.

Тя твърди, че компанията е извършила нарушение на Закона за защита на конкуренцията, като е злоупотребила "с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната". КЗК посочва, че това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите.

"Благодарение на навременната намеса на КЗК е предотвратена целената стратегия на „Лукойл-България“ ЕООД постепенно да завземе пазара на едро на горива. По-конкретно дружеството се опитва да създаде впечатление, че наложената от него през 2021 г. нова ценова политика на търговците ще доведе до по-ниски цени за крайния потребител. КЗК счита, че единственият интерес на господващото предприятие е да елиминира конкурентите си в дългосроен план и да налага едностранно по-високи цени на потребителите", се казва в съобщението.

Проверката е започнала по искане на друга компания в бранша - "ОМВ България", която е изразила сериозни опасения за нарушение на конкуренцията на пазарите на горива в страната от страна на "Лукойл". Към искането по-късно са се присъедини и други участници на пазара, включително такива на пазара на едро.

КЗК обобщава няколко извода от събраната информация и изтъква няколко факти, като това, че:

  • "Лукойл" е прилагала цялостна стратегия за ограничаване на конкуренцията при търговията на едро на горива в страната.
  • Компанията притежава повече от половината от пазара.

Според Комисията, това е довело до остраняване на конкуренцията, като същевременно е причина за намаляване на стимулите за навлизане и разрастване на потенциални нови търговци и инвеститори на пазарите на горива.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред Административния съд в 14-дневен срок.

Няколко часа по-късно от "Лукойл-България" съобщиха, че ще се обърне към съда и ще оспори решението и глобата на КЗК. "Компанията ще се възползва от правото си да го обжалва пред съда и да вземе всички необходими мерки за защита на своите интереси. Категорично заявяваме, че "Лукойл-България" развива своята дейност в пълно съответствие с българското и европейското законодателство", твърдят от компанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023