КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата Снимка: © Getty Images

"Лукойл България" прилага ценова преса спрямо конкурентите си чрез постепенно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и премахване отстъпките за закупено количество. Това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите.

Констатацията е на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Резултатите от направеното от антимонополния орган проучване бяха обявени днес. Комисията бе сезирана от други играчи на пазара на търговия на едро - „ОМВ България“ и „Инса Ойл“.

"Лукойл България" ЕООД е част от вертикално интегрираната група "Лукойл", която оперира по цялата верига от производството на горива до крайната им реализация и притежава силно развита складова и транспортна инфраструктура, посочва КЗК. Това представлява конкурентно предимство пред останалите дружества, развиващи дейност на пазарите на горива в страната. Дружеството също така притежава висок пазарен дял и е пазарен лидер в търговия на едро с моторни горива на територията на страната.

Според КЗК дружеството е прилагало ценова преса спрямо конкурентите си на пазара на едро на моторни горива. Ценова преса е налице, когато разликата между цените на долния пазар на предприятие с господстващо положение и цените на горния пазар, които то фактурира на конкурентите си, е отрицателна, или недостатъчна, за да се покрият специфичните разходи за продажба на продукта на пазара надолу по веригата.

Според КЗК това поведение на „Лукойл-България“ представлява обща стратегия за ограничаване на търговията на едро на горива в страната, с цел засилване на господстващото му положение на пазара на търговия на едро на горива.

Поведението представлява злоупотреба с господство, както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки, посочва КЗК.

След констатациите на КЗК "Лукойл България" разполага с 60 дни, в които по закон може да представи писмени възражения.

Ако злоупотребата с господстващо положение бъде доказана и КЗК потвърди констатациите си, компанията може да понесе глоба в размер на 10% от общия оборот за предходната финансова година. Годишните продажби на компанията за 2021 г. са за над 1,1 млрд. лв., показва справка в отчетите.

Това е вторият случай в рамките на година, в който КЗК излиза с решение за злоупотреби на компании от групата "Лукойл". През ноември 2021 г., отново около изборите, антимонополният орган откри злоупотреби с монопол по отношение на данъчните складове. "Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да доведе до пренасочване на търсенето към горива с местен произход, т.е. тези на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Това намалява избора на търговците на едро и съответно се прехвърля надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в крайна сметка върху потребителите", бе заключението на комисията тогава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024