КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата Снимка: © Getty Images

"Лукойл България" прилага ценова преса спрямо конкурентите си чрез постепенно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и премахване отстъпките за закупено количество. Това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите.

Констатацията е на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Резултатите от направеното от антимонополния орган проучване бяха обявени днес. Комисията бе сезирана от други играчи на пазара на търговия на едро - „ОМВ България“ и „Инса Ойл“.

"Лукойл България" ЕООД е част от вертикално интегрираната група "Лукойл", която оперира по цялата верига от производството на горива до крайната им реализация и притежава силно развита складова и транспортна инфраструктура, посочва КЗК. Това представлява конкурентно предимство пред останалите дружества, развиващи дейност на пазарите на горива в страната. Дружеството също така притежава висок пазарен дял и е пазарен лидер в търговия на едро с моторни горива на територията на страната.

Според КЗК дружеството е прилагало ценова преса спрямо конкурентите си на пазара на едро на моторни горива. Ценова преса е налице, когато разликата между цените на долния пазар на предприятие с господстващо положение и цените на горния пазар, които то фактурира на конкурентите си, е отрицателна, или недостатъчна, за да се покрият специфичните разходи за продажба на продукта на пазара надолу по веригата.

Според КЗК това поведение на „Лукойл-България“ представлява обща стратегия за ограничаване на търговията на едро на горива в страната, с цел засилване на господстващото му положение на пазара на търговия на едро на горива.

Поведението представлява злоупотреба с господство, както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки, посочва КЗК.

След констатациите на КЗК "Лукойл България" разполага с 60 дни, в които по закон може да представи писмени възражения.

Ако злоупотребата с господстващо положение бъде доказана и КЗК потвърди констатациите си, компанията може да понесе глоба в размер на 10% от общия оборот за предходната финансова година. Годишните продажби на компанията за 2021 г. са за над 1,1 млрд. лв., показва справка в отчетите.

Това е вторият случай в рамките на година, в който КЗК излиза с решение за злоупотреби на компании от групата "Лукойл". През ноември 2021 г., отново около изборите, антимонополният орган откри злоупотреби с монопол по отношение на данъчните складове. "Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да доведе до пренасочване на търсенето към горива с местен произход, т.е. тези на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Това намалява избора на търговците на едро и съответно се прехвърля надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в крайна сметка върху потребителите", бе заключението на комисията тогава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024