КЗК наложи втора глоба на "Лукойл" от 195 млн. лв. Снимка: © Getty Images

Комисията за защита на конкуренцията най-после санкционира "Лукойл" заради това, че не допуска други петролни компании до данъчните складове в страната, върху които има почти пълен контрол.

Глобата срещу двете дружества "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" е в размер на 195 млн. лв., а основанието - злоупотреба с господстващо положение. Това е втората санкция срещу руския енергиен гигант за последните два месеца, след като през февруари КЗК го глоби с близо 68 мнл. лв. за "прилагане на ценова преса спрямо конкурентите си при търговията на едро".

Решението на КЗК идва след десетилетно пълно бездействие на антимонополния регулатор по отношение на контрола над данъчните складове от страна на "Лукойл".

През 2016 г. депутатите Мартин Димитров и Петър Славов осъдиха Министерството на финансите да разкрие данни за собствеността на ключовата инфраструктура - от тях се видя, че "Лукойл" притежава данъчни складове с капацитет за 92% от бензина и 82% от дизела в цялата страна.

През 2019 г. КЗК направи проверка, която не откри монопол на "Лукойл", но поиска мерки за подобряване на достъпа до данъчните им складове.

Управляващите по това време ГЕРБ не решиха проблема, а планираха да го заобиколят, като създадат Държавна петролна компания, която да "гарантира конкуренция на пазара на горивата". Идеята на Владислав Горанов така и не влезе в действие, освен че поредното държавно дружество беше регистрирано на финала на мандата на кабинета "Борисов 3".

Две години по-късно обаче OMV отново се оплака, че ме е допускана до данъчните складове на "Лукойл", а комисията започна нова проверка заради нарушението на законодателството за защита на конкуренцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024