КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel Снимка: © Yettel

Само няколко дни след като разреши на "Виваком" да купи "Булсатком", Комисията за защита на конкуренция допусна нов играч на пазара на телекомуникационни услуги у нас.

Регулаторът е дал разрешение на дружество от Абу Даби да придобие контролен дял от 50% + 1 акция от собствеността на Yettel.

От 2018 г. насам мобилният оператор (под предишния си бранд Telenor) е собственост на чешкия фонд PPF на покойния Петр Келнер. Фондът ще остане, но в позиция на миноритарен акционер.

Решението на КЗК е взето още на 15 февруари, но е публикувано няколко дни по-късно.

Купувачът е Emirates Telecommunications Group Company (e&) - компания, в която 60% от акциите се контролират от правителството на Обединените арабски емирства.

Дружеството е със седалище в Абу Даби, ОАЕ, и предоставя услуги на 159 милиона абонати в 16 държави в Близкия изток, Азия и Африка. Акциите на компанията се търгуват на фондовата борса в Абу Даби.

Българският оператор е част от по-голяма сделка, при който се очаква компанията от ОАЕ да поеме контролен дял телекомите на PPF както в България, така и в Сърбия, Словакия и Унгария.

"Комисията приема, че сделката не би могла да доведе до съществено възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните вертикално свързани пазари, особено в резултат на създаване или засилване на господстващо положение," се посочва в решението на КЗК.

Мотивите според членовете на комисията са, че купувачът няма собствена телекомуникационна мрежа в България.

От решението на антимонополната комисия се разбира още, че възражения по сделката е имало от страна на "Виваком", заради опасения, чe е& вcъщнocт щe ĸoнтpoлиpa двa oт тpитe тeлeĸoмa y нac.

Арабската компания има миноритарен дял във Vodafone, с която друг оператор - A1 има подписано партньорско споразумение. Кoмиcиятa oбaчe нe e oтĸpилa дoĸaзaтeлcтвa зa евентуално нарушение на правилата за защита на конкуренцията e отхвърлила искането на "Виваком" за спиране на сделката.

Emirates Telecommunications Group Company обяви още през август миналата година, че е постигнато споразумение за придобиването на дял от 50% плюс една акция в активите на PPF Telecom Group в България, Унгария и Сърбия, където оперира под бранда Yettel, както и в Словакия. Тогава беше съобщено, че след като получи одобрените на антимонополните власти, се очаква сделката да бъде финализирана до края на първото тримесечие на 2024 г.

Според това споразумение купувачът ще плати авансово 2,15 млрд. евро, след които следват плащания в размер до 350 млн. евро в рамките на три години при определени финансови условия.

Oсвен това изпълнителният директор на PPF Telecom Балеш Шарма остава на поста си, по всяка вероятност и сегашният мениджмънт на бизнеса в отделните държави.

PPF Group от своя страна купи през 2018 година телекомуникационните активи на норвежкия телеком "Теленор" в България, Унгария, Черна гора и Сърбия за 2.8 млрд. евро.

PPF е собственик и на българската телевизия bTV. Телевизията, както и активите на групата в Чехия, включително мобилният оператор там O2 и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура CETIN, остават извън сделката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024