КЗК се реши да проверява цените на храните Снимка: © Unsplash

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) най-накрая реши, че ще се заеме с казуса с високите цени на храните. Тя ще започне предварително проучване във връзка с предлагането и ценообразуването при хранителните и селскостопанските продукти в страната.

Реакцията ѝ идва близо две седмици, след като служебният кабинет обяви, че започва работа по мерки срещу високите цени и планира да въведе "механизъм за наблюдение на цените". До този момент КЗК не предприемаха никакви действия по проблема.

От там обаче сега съобщават, че заради "зачестелите съобщения в медиите и сигнали на потребители" през последните месеци, Комисията ще започне предварително проучване и ще изисква информация от Комисията за защита на потребителите, както и от производители и доставчици на храни, "включително мляко и млечни продукти", които са сред най-поскъпналите на пазара.

След като анализира получените данни, органът "ще прецени на кои търговци на дребно (вкл. търговски вериги) са налице основания за образуване на производство" заради нарушения, свързани с конкуренцията и интересите на доставчиците на селскостопански и хранителни продукти, "което пряко се отразява на крайните потребители и тяхната покупателна способност".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024