КЗП откри масови нарушения при фирмите за бързи кредити Снимка: © Getty Images

Фирмите за бързи кредити масово нарушават правата на клиентите си, като им начисляват абсурдни такси и наказателни лихви, заобикаляйки закона.

От Комисията за защита на потребителите настояват Народното събрание да вземе мерки както за по-сериозен контрол на кредиторите, така и за опростяване на условията, които в момента "объркват дори хора, които работят експертно" и допускат злоупотреби с длъжниците.

Това са изводите на КЗП след проверка на сектора, в която са обхванати около 30% от фирмите за бързи кредити.

Инспекторите са установили нарушения в таксите за управление на кредита, начисляване на различни наказателни лихви и всякакъв вид плащания, свързани със задължения, които потребителят не би трябвало да има по закон.

Изисквани са допълнителни пари за разглеждане на документация и свръхтакси за експресна оценка на кредитоспособността.

Председателят на КЗП Стоил Алипиев посочва в интервю за БГНЕС, че това е забранено по закон и противоречи на смисъла на съществуванен на "бързите" кредити.

Нелоялна практика е и даването на невярна информация за срока, в който човек реално може да получи парите.

"Едно търговско послание "кандидатствай за кредит при нас и до 15 минути ще получиш парите" действа доста привличащо на потребител, който е в крайна нужда..., но реално това е абсолютно невъзможно, най-малкото заради технологичното време, което е необходимо за обработка на документи, банкови преводи", казва той.

Ниските глоби до 50 000 лв. за нелоялни търговски практики не представляват особен проблем за нарушителите, някои от които работят с обороти в размери на стотици милиони или "милиарди", както казва Алипиев.

КЗП смята, че са нужни законови промени за увеличаване на наказанията и за повишаване на капацитета за проверки в този сектор, в който действат близо 200 компании.

Те призовават и за по-ясна формула за изчисление на олихвяването на бързите кредити, за да могат клиентите да разбират бързо цената и размера на заема - така че да може да вземе информирано решение, преди да се обвърже с кредитора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024