КЗП проверява мобилните оператори заради вдигането на месечните такси от 2022 г. Снимка: © Getty Images

Комисията за защита на потребителите реши да направи проверка, след като А1 и Теленор едновременно обявиха оскъпяване на месечните си абонаментни такси. В сряда Vivacom също съобщи, че ще вдигне цените на плановете с по 0,50 или 1 лв. с ДДС.

КЗП ще проверява "дали планираните промени биха били в съответствие с клаузите в конкретните договори и с одобрените общи условия", както и дали представянето на новите параметри, период и обхват на прилагане на таксите е било коректно.

Мотивът на двете компании за готвените промени в цените беше свързан с натрупващата се инфлация от 2020 и 2021 г. Промените ще засегнат както сметките на частните, така и на корпоративните им клиенти.

При А1 прогнозното поскъпване ще е 4,1%, докато Теленор обяви "около 5 на сто" увеличение на цените.

И двата мобилни оператора посочват, че възможността за индексиране на цените заради годишната инфлация е част от договорните условия и това не води до автоматична възможност за предсрочно прекратяване без неустойки.

КЗП е един от регулаторите, чийто председател Димитър Маргаритов е с отдавна изтекъл мандат - още от март 2020 г. Той и двамата членове на комисията бяха назначени през 2015 г. с петгодишен мандат, като номинациите бяха направени от тогавашния Реформаторски блок.

Междувременно икономистът Георги Ангелов обвърза новината за поскъпването на мобилните услуги с нуждата от по-внимателно обмисляне на държавните помощи за бизнесите, които плащат по-скъп ток.

"Мобилните оператори повишават цените с оправдание, че има инфлация. Инфлацията почти изцяло е движена от цената на енергията, така че реално мобилните оператори вдигат цените заради скъпия ток. Много други бизнеси правят същото. С други думи, бизнесът вдига цените, за да компенсира скъпия ток.В същото време, обаче, бизнес асоциациите искат държавата да компенсира 75% от поскъпването на тока за бизнеса - и то безлимитно", коментира Ангелов във Facebook.

Той посочва, че това би довело до "двойна компенсация" за някои бизнеси, които вече са повишили цените на стоките и услугите си - в някои случаи поскъпването е около 40-50% за няколко месеца заради скъпия ток.

"Оптималната политика би била да се изследва сектор по сектор - колко са се увеличили енергийните разходи, колко са вдигнати цените и да се компенсира само разликата между двете. Съответно, това може да се заложи във формулата за компенсиране на бизнеса - колкото повече са увеличени цените в един сектор спрямо разходите за ток, толкова по-малко компенсиране. Това ще е и стимул бизнесът да не прекалява с вдигането на цените, след като получава и компенсации", пише той.


Vivacom също готви поскъпване на месечните абонаменти с до 1 лв. с ДДС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024