КЗП проверява мобилните оператори заради вдигането на месечните такси от 2022 г. Снимка: © Getty Images

Комисията за защита на потребителите реши да направи проверка, след като А1 и Теленор едновременно обявиха оскъпяване на месечните си абонаментни такси. В сряда Vivacom също съобщи, че ще вдигне цените на плановете с по 0,50 или 1 лв. с ДДС.

КЗП ще проверява "дали планираните промени биха били в съответствие с клаузите в конкретните договори и с одобрените общи условия", както и дали представянето на новите параметри, период и обхват на прилагане на таксите е било коректно.

Мотивът на двете компании за готвените промени в цените беше свързан с натрупващата се инфлация от 2020 и 2021 г. Промените ще засегнат както сметките на частните, така и на корпоративните им клиенти.

При А1 прогнозното поскъпване ще е 4,1%, докато Теленор обяви "около 5 на сто" увеличение на цените.

И двата мобилни оператора посочват, че възможността за индексиране на цените заради годишната инфлация е част от договорните условия и това не води до автоматична възможност за предсрочно прекратяване без неустойки.

КЗП е един от регулаторите, чийто председател Димитър Маргаритов е с отдавна изтекъл мандат - още от март 2020 г. Той и двамата членове на комисията бяха назначени през 2015 г. с петгодишен мандат, като номинациите бяха направени от тогавашния Реформаторски блок.

Междувременно икономистът Георги Ангелов обвърза новината за поскъпването на мобилните услуги с нуждата от по-внимателно обмисляне на държавните помощи за бизнесите, които плащат по-скъп ток.

"Мобилните оператори повишават цените с оправдание, че има инфлация. Инфлацията почти изцяло е движена от цената на енергията, така че реално мобилните оператори вдигат цените заради скъпия ток. Много други бизнеси правят същото. С други думи, бизнесът вдига цените, за да компенсира скъпия ток.В същото време, обаче, бизнес асоциациите искат държавата да компенсира 75% от поскъпването на тока за бизнеса - и то безлимитно", коментира Ангелов във Facebook.

Той посочва, че това би довело до "двойна компенсация" за някои бизнеси, които вече са повишили цените на стоките и услугите си - в някои случаи поскъпването е около 40-50% за няколко месеца заради скъпия ток.

"Оптималната политика би била да се изследва сектор по сектор - колко са се увеличили енергийните разходи, колко са вдигнати цените и да се компенсира само разликата между двете. Съответно, това може да се заложи във формулата за компенсиране на бизнеса - колкото повече са увеличени цените в един сектор спрямо разходите за ток, толкова по-малко компенсиране. Това ще е и стимул бизнесът да не прекалява с вдигането на цените, след като получава и компенсации", пише той.


Vivacom също готви поскъпване на месечните абонаменти с до 1 лв. с ДДС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024