Лаура Кьовеши осъди взрива срещу кортежа на Гешев Снимка: © Getty Images

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши публикува позиция, с която осъжда взрива срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

"В ЕС престъпниците, които си позволяват да нападат представители на съдебната система, трябва да се смятат за изключително опасни и да бъдат преследвани с най-голяма решителност. Вярвам, че българските полицейски служби, прокурор и съдии ще вземат всички необходими мерки, за да защитят върховенството на закона и независимостта на съдебната система в България, както и да не пестят усилия, докато не се хвърли пълна светлина върху това какво се е случило, кой е отговорен и как може да се стигне дотук", пише Лаура Кьовеши.

В позицията, която беше разпространена от Европрокуратурата, тя заявява, че се надява Гешев и близките му да се "възстановят от този травматизиращ инцидент".

Говорител на ЕК също окачестви като "безсмислено и подло насилствено деяние" случилото се в понеделник.

"Очакваме националните власти да изправят извършителите на този престъпен акт бързо и решително пред съда. На този етап, разбира се, не можем да спекулираме за мотивите, които стоят зад него", казва още Анита Хипер, цитирана от БНР.

Вътрешнополитическите реакции след взрива дойдоха от страна на ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП на 2 май.

Както Бойко Борисов, така и Атанас Атанасов обвързаха взрива с опит да бъде разклатена подкрепата за законодателната реформа в прокуратурата.

"Това още повече ни амбицира да довършим заедно с колегите в парламента правната реформа", обяви Борисов пред журналисти. "Не променяме системата към лицето Иван Гешев, а да се реформира системата като такава. Абсолютно му съчувствам на него (на главния прокурор), на семейството му, за това, което се е случило. Това е чудовищен акт. В същото време реформата ще продължи в парламента, както сме поели ангажимент".

Атанасов коментира, че опитът за атентат "има за основна цел да осуети радикалната реформа в прокуратурата чрез героизиране на жертвата - в случая главния прокурор".

Той изрази съмнения за евентуална "инсценировка" на бомбен атентат. От ПП-ДБ все пак осъдиха опитите за дестабилизаия на институциите.

"Надяваме се, че ще бъдат положени всички усилия да се установи цялата истина, макар да се съмняваме дали има капацитет за това", обяви Атанас Атанасов.

От БСП междувременно също осъдиха организаторите на взрива, които обвиниха в "посегателство срещу институцията" на прокуратуарта.

"Изразяваме загриженост от опасността за задълбочаваща се дестабилизация на институциите. Настояваме за въздържане от крайни политически позиции и действия, които биха допринесли за създаване на атмосфера на страх и несигурност в обществото", казват от "Позитано" 20.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024