Лавров призна, че Русия няма да се съгласи на мир с Украйна, докато Киев не капитулира Снимка: © Getty

Русия призна, че няма да приеме какъвто и да било мирен план с Украйна, докато страната не капитулира.

Това стана ясно от думите на руския външен министър Сергей Лавров, който влезе в конфликт с представителите на САЩ и поддръжниците на Украйна по време на среща на Съвета за сигурност на ООН.

Москва изключи възможността да приеме какъвто и да било мирен план, подкрепян от Киев и Запада, предаде “Асошиейтед прес”, цитиран от БТА.

Сергей Лавров повтори популярната пропагандна теза на Кремъл, че Москва винаги е готова да преговаря за мир, но не и ако мирните планове са подкрепени от "западните господари" на Украйна.

"Всички тези формули са път за никъде и колкото по-скоро Вашингтон, Лондон, Париж и Брюксел осъзнаят това, толкова по-добре за Украйна и Запада", каза още руският министър и предупреди, че това, което той нарича "кръстоносен поход срещу Русия", вече е създало "нови, ясни, репутационни и екзистенциални рискове".

Заместник-представителят на САЩ в ООН Робърт Ууд отхвърли твърденията на Лавров като "просто откровена дезинформация" и припомни, че началото на войната беше поставено на 24 февруари 2022 година, когато Русия нахлу в Украйна.

Той допълни, че руският президент Владимир Путин удължава конфликта "с едноличен стремеж към заличаване на Украйна и подчиняване на нейния народ".

"Империалистическите замисли на Русия са очевидни" и "единственото решение за Русия е нищо друго, освен капитулация - пълна капитулация от страна на Украйна, а това просто не е приемливо за международната общност", добави Ууд.

Заместник-представителят на САЩ в ООН припомни, че войната може да приключи още утре, ако Москва изтегли стотиците хиляди свои войници от международно признатата територия на Украйна.

Преди дни в канала си в Telegram заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев също написа, че Русия няма намерение да се примирява с факта на съществуването на независима държава на "нейните исторически територии, следователно самото съществуване на Украйна е смъртоносно опасно за украинците," заключи той.

"Каквито и документи за сигурност да подписва Западът с марионетния киевски режим", има 100% вероятност за нов конфликт“, написа бившият руски президент на 17 януари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024